Scandalul care nu se stinge / Jimmy Savile, apropiatul Casei Regale: 61 de atacuri sexuale în locaţii ale BBC

Un extras al unui raport investigativ pe tema atacurilor sexuale ale lui Jimmy Savile, ce urmează să fie publicat în aproximativ 6 săptămâni, arată că acesta a comis cel puţin 61 de atacuri în aproape toate locaţiile deţinute de BBC.
Jimmy Savile.
Jimmy Savile. (Captură Foto)

Un extras divulgat din raportul investigativ al judecătoarei Janet Smith în ceea ce priveşte conduita BBC în perioada scandalului legat de Jimmy Savile a dezvăluit faptul că cel puţin 61 de atacuri sexuale au avut loc practic în "fiecare locaţie deţinută de BBC în care a lucrat acesta”. Judecătoarea pensionată a condus o anchetă privind obţinerea declaraţiilor martorilor, care au afirmat că personalitatea TV a abuzat copii “la vedere”, conform website-ului de ştiri investigative Exaro.

Documentul divulgat, care conţine 35.000 de cuvinte, a dezvăluit faptul că mai multe atacuri sexuale, inclusiv violuri, au avut loc în mai multe locaţii deţinute de BBC, iar Smith a criticat corporaţia pentru o “cultură diferenţială”, cu starurile sale de “neatins” şi managerii “aflaţi deasupra legii”. Mai mult, în raport, judecătoarea susţine că toate atacurile asupra copiilor au fost “într-un anume fel conectate cu BBC”.

Judecătoarea îşi încheie raportul cu declaraţia: “În cele din urmă, aş dori să analizez posibilitatea că în prezent, în cadrul BBC, să existe o persoană nedescoperită care abuzează copii. Răspunsul este acela că eu consider că este posibil.”

Ancheta, care a fost condusă de fostul judecător Smith al Curţii de Apeluri şi susţinută de Linda Dobbs, a fost amânată încă de la deschiderea ei în 2012 pentru a aştepta concluziile numeroaselor proceduri penale. Raportul de 500 de pagini a fost completat acum peste un an şi aceasta este primul extras care a fost divulgat.

Raportul a dezvăluit faptul că majoritatea victimelor au fost ademenite în locuinţele mobile ale lui Savile sau în apropierea caravanelor, în timp ce anumite victime, unele având doar 9 ani, au fost abuzate în studiourile provinciale. Raportul complet va fi publicat în aproximativ 6 săptămâni, conform Internaţional Business Times.

În raport, martorii descriu cum Savile a abuzat o fată minoră în studioul emisiunii Top of the Pops în 1969, cum fete minore erau invitate în cabina lui Savile unde erau abuzate. De asemenea, unele abuzuri ar fi avut loc chiar în faţa camerelor de filmare, atunci când acestea erau pornite. În raportul său, Smith vorbeşte despre faptul că BBC cunoştea activităţile lui Savile.

“El recurgea la atingeri de natură sexuală în timp ce lucra în platou, precum cel al emisiunii Top of the Pops, şi cel puţin o dată a făcut acest lucru în timp ce era filmat. Savile folosea orice oportunitate pentru un contact sexual, chiar şi în locuri publice precum coridoare, scări sau cantine”, conform raportului.

O tânără de 17 ani, care a fost abuzată în faţa camerei pe platoul emisiunii Top of the Pops în 1976, s-a plâns personalului BBC, dar i s-a spus că “Jimmy se prostea”, a declarat Smith.

Conform raportului, Savile aranja ca anumiţi copii să stea lângă el pe un podium în timpul filmării unora dintre emisiunile sale. “Savile întotdeauna alegea fetiţele şi băieţii pe care îi vroia aproape de el ... în loc să îl lase pe regizor sau pe managerul de platou să îi aleagă”, mai susţine raportul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe