Noi discuţii în cazul Bodnariu la nivel diplomatic

În timp ce românii din ţară şi de peste hotare anunţă noi proteste stradale, în semn de solidaritate cu familia Bodnariu, ai cărei copii au fost luaţi de autorităţile norvegiene, la rândul său, MAE informează că vineri, 8 ianuarie, a avut loc o nouă discuţie pe această temă, la conducerea ministerului, cu ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, Tove Bruvik Westberg.
Sigla Ministerului Afacerilor Externe
Sigla Ministerului Afacerilor Externe (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Potrivit comunicatului remis de MAE Epoch Times, în cadrul discuţiei, ambele părţi au reiterat importanţa unei cooperări susţinute în cazul familiei Bodnariu.

"Întâlnirea urmează unor demersuri susţinute întreprinse anterior de MAE, inclusiv unor corespondenţe şi discuţii la nivelul conducerii ministerelor afacerilor externe din cele două ţări. Totodată, MAE, prin misiunea diplomatică de la Oslo, a acţionat în sensul materializării iniţiativei de organizare a unei vizite la nivel parlamentar în Regatul Norvegiei. Este de aşteptat ca această vizită să aibă loc în perioada imediat următoare. La rândul său, ambasadorul României în Regatul Norvegiei va avea o discuţie cu reprezentanţii Ministerului norvegian al Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale la 13 ianuarie 2016", se precizează în comunicat.

MAE mai informează ca Ambasada României la Oslo menţine constant legătura cu familia Bodnariu şi cu avocatul acesteia.

"Reiterăm că atât familia Bodnariu, avocatul acesteia, cât şi Ambasada Norvegiei la Bucureşti au insistat asupra respectării principiului confidenţialităţii, ca principiu de bază al derulării unor astfel de cazuri.

De asemenea, la solicitarea MAE, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a dispus efectuarea unei anchete sociale în urma căreia a decis să propună părţii norvegiene integrarea copiilor în familia biologică extinsă a tatălui, în România. Întreaga documentaţie pusă la dispoziţie de ANPDCA a fost transmisă, în regim de urgenţă, prin intermediul Ambasadei României la Oslo, tuturor autorităţilor norvegiene relevante (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale, Serviciul local de Protecţie a Copilului), precum şi avocatului care reprezintă familia, pentru a fi utilizată în cadrul procedurii judiciare aflate pe rolul instanţelor locale.

Amintim în context că o delegaţie parlamentară formată din membri ai Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării intenţionează să facă o vizită în Norvegia în perioada 18 – 22 ianuarie pentru a discuta cazul familiei Bodnariu, a precizat, miercuri, vicepreşedintele Comisei, deputatul PNL Mircea Dolha, potrivit gândul.info.

Reamintim că cei cinci copiii ai românului Marius Bodnariu şi soţiei sale norvegiene Ruth, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie anul trecut, după ce două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus la şcoală că primesc corecţii fizice de la părinţi. Părinţii ar fi suspectaţi că administrează corecţii fizice copiilor şi că îi îndoctrinează religios.

Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei.