Mircea Dinescu, despre România la 24 de ani după Revoluţie

Mircea Dinescu
Mircea Dinescu (Epoch Times România)

La 24 de ani de la Revoluţie, Mircea Dinescu, a declarat duminică, în cadrul unui interviu pentru Mediafax, ca şi acum lumea este deprimată şi mai puţin entuziasmată, în timp ce puterea de cumpărare a scăzut, oamenii uitându-se la produse ca "la broasca cu păr şi la elefantul cu două trompe de la Antipa".

Mircea Dinescu a fost cel care a anunţat la televiziunea naţională că dictatorul Nicolae Ceauşescu a fugit, provocând bucuria multor români care sperau să audă acest lucru.

"Sigur că după 25 de ani, tinerii de atunci au mai adăugat încă 25 de ani, sunt toţi maturi, probabil că marea majoritate şi-au consumat entuziasmul destul de repede în primele zile sau în prima lună de atunci pentru că ce s-a întâmplat după aceea evident că nu avea cum să mulţumească pe nimeni", a precizat Dinescu.

Acesta a precizat că "Marx nu şi-a închipuit că după comunism o să urmeze din nou capitalism, un capitalism făcut de securişti şi de foşti activişti de partid". În opinia lui Dinescu "capitalismul românesc nu seamănă cu cel din lumea occidentală, ci mai degrabă cu cel din America Latină (...) cu un strat foarte subţire de oameni foarte bogaţi şi cu un gol uriaş care a aruncat în aer clasa de mijloc care ar fi trebuit să existe până acum şi care nu există. Există oameni foarte bogaţi şi oameni foarte săraci".

Referitor la protestele care se desfăşoară în Capitală de câteva luni, Mircea Dinescu a afirmat că ieşirea tinerilor în stradă este "singurul lucru nemaipomenit care s-a întâmplat în ultimii 23 de ani". "Eu, personal, am suferit întotdeauna că tinerii sunt apolitici, că nu vin la vot, că nu-i interesează, trăiesc în lumea lor cu muzica, cu internetul şi că nu au treabă cu realitatea politică românească", a adăugat acesta.

Dinescu este de părere că societatea civilă care "a murit pe vremea lui Emil Constantinescu, după ce a renăscut şi a murit destul de repede", a prin din nou viaţă "într-o formă foarte interesantă".

În opinia lui, în prezent se remarcă două extreme care se află pe aceeaşi baricadă.

"Vedem tineri ieşiţi în stradă pe biciclete şi protestând împotriva întregii clasei politice şi pe de altă parte, mai vedem un lucru interesant, vedem la ţară, oameni în vârstă şi tineri ţărani care s-au revoltat pentru că le sunt poluate zonele, li se otrăvesc fântânile şi s-au creat doi poli foarte interesanţi în România. Nu mai există acea chestie de pe vremea comunismului, secera şi ciocanul, adică clasa muncitoare şi ţărănimea muncitoare, ci există intelectualitatea - care reacţionează la otrăvirea României - şi ţăranii", a declarat acesta.

Mircea Dinescu remarcă însă că "aparent nu se schimbă nimic pentru că clasa politică se ţine cu dinţii de scaune". Acesta a remarcat că există o dezamăgire mare în rândul populaţiei şi că "nu mai există lideri politici care să creeze în jurul lor, să funcţioneze ca un magnet”

"La ora aceasta este o zonă gri şi nu se mai consumă entuziasm în populaţie", a precizat Dinescu.

Acesta a remarcat o dacă în '89 se trăia într-o zonă gri şi a unei dezamăgiri profunde, din păcate, şi "acum lumea este deprimată".

"Dacă te uiţi în trenuri sau în metrouri, nu mai există spiritul acela latin care exista pe vremuri că noi suntem ca şi italienii, vorbăreţi, comunicativi, oamenii nu mai comunică între ei. E un lucru destul de trist după părerea mea şi asta vine şi de la nivelul de trai foarte scăzut al oamenilor şi de la lipsa de speranţă", a argumentat acesta.

Dinescu susţine că puterea de cumpărare a societăţii a scăzut, în timp ce politicienii nu au simţul realităţii: "Eu bântui prin ţară. (...) Faptul că acum câteva zile am fost în piaţă la Calafat şi erau mai mulţi vânzători de fructe, de legume decât cumpărători, acesta este un semn că la noi nu funcţionează societatea de consum. (...) Am lansat eu o formulă, la noi e societate de abţinere. La noi vin mulţi oameni, pensionarii şi clasa de mijloc, şi se uită oamenii la produse cum se uită oamenii la Antipa la broasca cu păr şi la elefantul cu două trompe. (...) Puterea de cumpărare a omului a scăzut şi politicienii nu au simţul realităţii".

Mircea Dinescu a încheiat într-o notă amuzantă: "Ce a devenit cutia cu scrisori - care era un lucru frumos înainte de '89 - eu tot aşteptam să fiu invitat în străinătate, la un festival sau să îmi scrie un prieten, era un prilej de bucurie, puteai găsi o scrisoare, în afară de telegrame dacă se întâmpla vreo nenorocire. Acum, pe cutia de scrisori ar trebui să scrie „câine rău” pentru că desfaci capacul şi vezi somaţie că nu ţi-ai plătit curentul, că ţi-au tăiat gazele, că nu ţi-ai plătit impozitele, se varsă peste tine o grămadă de scrisori sinistre. Eu nu mai suport cutia de scrisori".