Mircea Diaconu: Nu ştiu ce sunt. Senatul a luat act de încetarea mandatului meu, dar nu ştiu dacă decizia e valabilă
alte articole
Vicepreşedintele PNL Mircea Diaconu a declarat că nu ştie dacă mai este sau nu senator, după ce plenul Senatului s-a reunit, marţi, pentru a luat act de decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) cu privire la încetarea mandatului său. Totuşi, o hotărâre nu există, deoarece nu a fost întrunit cvorumul necesar pentru acest lucru, informează Realitatea TV.
Diaconu a precizat că ceea ce s-a întâmplat marţi la şedinţa de Senat demonstrează că relaţia dintre instituţiile statului "e o varză", pentru că nu există reguli clare.
Mircea Diaconu a precizat că nici nu ştie dacă trebuie să dea banii înapoi încasaţi de la Senat din iulie, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că mandatul său de senator a încetat şi a adăugat că îşi doreşte că Senatul să-l dea în judecată pentru aceste sume.
"Nici n-am fost de faţă (la şedinţa la care s-a constatat încetarea mandatului -n.r.), n-am fost chemat, nu mi-au dat niciun SMS. Nici alţi colegi (de Senat -n.r.) n-au fost chemaţi la şedinţa. N-am înţeles nimic din ce s-a întâmplat acolo. Nu ştiu ce sunt. S-a luat act, nu ştiu dacă decizia e valabilă", a afirmat Mircea Diaconu.
Senatul a luat act, marţi, de încetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, chiar dacă nu a fost întrunit cvorumul de lucru, la şedinţă fiind prezenţi numai 23 de parlamentari din totalul de 62 necesari.
Deşi trebuia să fie supus votului proiectul de Hotărâre a acestei Camere, Crin Antonescu nu a mai făcut acest lucru, posibil din cauza lipsei de cvorum, la şedinţa fiind necesar să fie prezenţi 62 de senatori, însă în plen s-au reunit doar 23 de senatori.
La data de 21 iunie 2012, ICCJ a hotărât irevocabil că senatorul Diaconu s-a aflat în incompatibilitate, iar Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a solicitat Senatului să pună în aplicare sentinţa judecătorească.
Însă Parlamentul a dat vot negativ, astfel că forul magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraţilor (CSM), s-a adresat Curţii Constituţionale.
CCR a admis că este un conflict juridic de natură constituţională, decizia sa fiind general obligatorie din momentul publicării în "Monitorul Oficial".
Tot marţi, preşedintele ANI Horia Georgescu a afirmat că nu se poate discuta despre revocarea mandatului de senator a lui Mircea Diaconu până nu se va publica în Monitorul Oficial o hotărâre a Senatului.