CC: Senatul, acuzat de încălcarea statului de drept şi obstrucţionarea justiţiei
alte articole
Autorităţile publice şi cetăţenii trebuie să respecte şi să execute hotărârile judecătoreşti, iar dacă nu se conformează se ajunge la o "încălcare a ordinii juridice a statului de drept şi o obstrucţionare a bunei funcţionări a justiţiei", se arată în decizia Curţii Constituţionale referitoare la cazul senatorului Mircea Diaconu.
Magistraţii Curţii Constituţionale critică faptul că Senatul nu a pus în aplicare hotărârea instanţei supreme prin care s-a stabilit ca Diaconu este incompatibil, iar mandatul său ar fi trebuit retras.
Senatul nu poate refuza constatarea încetării de drept a mandatului de senator atunci când instanţa judecătorească a constatat starea de incompatibilitate, se arată în decizia CC.
“A lipsi o hotărâre definitivă şi irevocabilă de caracterul ei executoriu reprezintă o încălcare a ordinii juridice a statului de drept şi o obstrucţionare a bunei funcţionări a justiţiei. Dreptul la un tribunal ar fi iluzoriu dacă ordinea juridică internă a unui stat contractant ar permite ca o decizie judiciară definitivă şi obligatorie să rămână inoperantă”, se menţionează în decizie.
Despre faptul că Senatul nu a constatat încetarea mandatului lui Mircea Diaconu, CC arată că “Autonomia regulamentară (a celor două Camere, n.red.) nu poate fi exercitată în mod discreţionar, abuziv, cu încălcarea atribuţiilor constituţionale ale Parlamentului” şi că “Regulamentul parlamentar trebuie interpretat şi aplicat cu bună-credinţă şi în spiritul loialităţii faţă de Legea fundamentală”.
Senatorii nu aveau dreptul să stabilească singuri modul în care se va face dreptate în cazul lui Diaconu.
“Apare cu evidenţă faptul că Parlamentul (fie Camera Deputaţilor, fie Senatul) nu poate să se substituie puterii judecătoreşti, respectiv să soluţioneze, prin hotărâri proprii, litigii ce ţin de competenţa instanţelor judecătoreşti. De asemenea, legiuitorul nu poate modifica, suspenda sau stinge efectele unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile”, au mai precizat magistraţii CC.
Cine e mai presus de lege
Dacă asemenea lucruri sunt permise, se va ajunge la acceptarea ideii că, în România, există persoane/instituţii/autorităţi cărora nu le sunt opozabile hotărârile judecătoreşti pronunţate de instanţele prevăzute de Constituţie şi de lege, deci care sunt ignore presus de lege.
"Senatul nu are competenţa constituţională de a realiza justiţia, respectiv de a soluţiona, aplicând legea, litigiile dintre subiectele de drept cu privire la existenţa, întinderea şi exercitarea drepturilor lor subiective (…) Or, prin punerea în discuţia plenului Senatului a Sentinţei civile nr.5153 din 16 septembrie 2011 a Curţii de Apel Bucureşti, rămasă definitivă şi irevocabilă ca urmare a respingerii recursului prin Decizia nr.3104 din 19 iunie 2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sentinţă care constată starea de incompatibilitate a domnului senator Mircea Diaconu, urmată de votul negative privind punerea în executare a acestei hotărâri, Senatul a acţionat ca o instant ierarhic superioară, ceea ce afectează principiul fundamental al statului de drept, respectiv principiul separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale, consacrat de art. 1 alin. (4) din Legea fundamentală (...) Curtea observă că, prin votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatată irevocabil printr-o hotărâre judecătorească, Senatul a acţionat ultra vireş, arogându-şi competenţe care aparţin puterii judecătoreşti", mai menţionează CC.
Motivarea deciziei CC a fost publicată pe blogul său de judecătorul Cristi Danileţ, membru CSM. Consiliul Superior al Magistraturii a cerut CC, la sesizarea ANI, să constate existenţa unui conflict de natură constituţională între puterile legislativă şi judecătorească.
Diaconu a fost declarat incompatibil de instanţa supremă, iar mandatul său ar fi trebuit retras de către Senat, însă acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată. Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a anunţat că va convoca o şedinţă pentru a lua act de decizia CCR cu privire la incompatibilitate lui Mircea Diaconu, imediat după apariţia în Monitorul Oficial a acestei hotărâri.