Mai este sau nu mai este Mircea Diaconu senator?

Senatul a luat act, marţi, de încetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, chiar dacă nu a fost întrunit cvorumul de lucru, la şedinţă fiind prezenţi numai 23 de parlamentari din totalul de 62 necesari.
Ana Petrescu
04.12.2012

Senatul a luat act, marţi, de încetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, chiar dacă nu a fost întrunit cvorumul de lucru, la şedinţă fiind prezenţi numai 23 de parlamentari din totalul de 62 necesari.

Întrebat de un reporter Epoch Times ce înseamnă acest lucru, în condiţiile în care nu a existat cvorum în Senat, senatorul Cristian Rădulescu a precizat că mandatul lui Diaconu a încetat prin hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), dar plenul Senatului nu a reuşit să declare mandatul vacant, potrivit Regulamentului Senatului.

“De pe data de 19 iunie, prin hotărârea Înaltei Curţi, mandatul de senator al domnului Diaconu a încetat. Aici era o procedură absolut administrativă care ţine de regulamentul intern şi care zice că dacă un mandat a încetat, prin demisie, prin deces sau prin revocare, atunci trebuie ca Senatul să ia act şi să declare postul vacant, post pe care nu l-a declarat vacant”, a afirmat Cristian Rădulescu.

Totuşi, Rădulescu a completat că încetarea mandatului senatorului Mircea Diaconu devine oficială numai după ce acest lucru va fi publicat în Monitorul Oficial.

Întrebat de un reporter Epoch Times dacă această decizie a Senatului prin care s-a luat act de încetarea mandatului va fi publicată în Monitorul Oficial, în contextul în care nu a fost întrunit cvorumul, Cristian Rădulescu a explicat că nu va apărea pentru că nu s-a votat nimic la această şedinţă.

“Păi nu va apărea. Vă spun din nou, s-a luat act, nu s-a votat o hotărâre. Aţi văzut vreun vot? Nu s-a dat o hotărâre, doar s-a luat act. Deci nu s-a ţinut şedinţa practic”, a precizat, pentru Epoch Times, senatorul PDL.

Rădulescu a adăugat că este foarte puţin probabil să fie convocat un nou plen al Senatului, până la alegerile parlamentare din 9 decembrie şi că nu crede că se va întruni nici atunci cvorumul necesar.

“Nu cred că va fi timp să se repete, pentru că nu cred că va fi mare prezenţă. S-a făcut ceea ce se putea face. În lipsă de cvorum, mandatul domnului Diaconu a încetat şi noi am luat act de asta. Ce puteam face?”, a conchis Cristian Rădulescu.

Ce s-a întâmplat la plenul Senatului

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a invocat, la începutul şedinţei de marţi, decizia 972/2012 a Curţii Constituţionale, referitoare la sesizarea formulată de preşedintele CSM privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească, reprezentată de ICCJ şi de Senat.

“Suntem astăzi în faţă formalităţii de a închide acest conflict printr-o hotărâre a Senatului”, a afirmat Antonescu la deschiderea şedinţei.

Toni Greblă, preşedintele Comisiei Juridice, a prezentat apoi plenului hotărârea Senatului.

“Având în vederea deciziei 3104 a ICCJ din 12 iunie 2012, dar şi decizia CCR 972/2012, referitoare la sesizarea preşedintelui CSM, privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională - Senatul ia act de încetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu începând cu data de 19 iunie şi declară vacant locul de senator în Circumscripţia electorală 3 Argeş, colegiul uninominal 1”, relevă documentul.

Deşi trebuia să fie supus votului proiectul de Hotărâre a acestei Camere, Crin Antonescu nu a mai făcut acest lucru, posibil din cauza lipsei de cvorum, la şedinţa fiind necesar să fie prezenţi 62 de senatori, însă în plen s-au reunit doar 23 de senatori.

La data de 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că senatorul Diaconu s-a aflat în incompatibilitate, iar Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a solicitat Senatului să pună în aplicare sentinţa judecătorească.

Însă Parlamentul a dat vot negativ, astfel că forul magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraţilor (CSM), s-a adresat Curţii Constituţionale.

CCR a admis că este un conflict juridic de natură constituţională, decizia sa fiind general obligatorie din momentul publicării în "Monitorul Oficial".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor