Mircea Cărtărescu, la cel mai mare eveniment literar din Suedia

În perioada 16-18 noiembrie, scriitorul Mircea Cărtărescu va participa în calitate de invitat de onoare la cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie de la Stockholm.
Mircea Cărtărescu, poet, prozator, profesor universitar român. (http://ro.wikipedia.org)
Liviu Şerbănescu
17.10.2012

În perioada 16-18 noiembrie, scriitorul Mircea Cărtărescu va participa în calitate de invitat de onoare la cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie de la Stockholm.

Mircea Cărtărescu este cunoscut publicului suedez atât ca poet, cât şi ca prozator, fiind prezent în traducere suedeză cu şase volume personale - patru dintre acestea editate exclusiv cu finanţare suedeză -, precum şi cu selecţii în diverse antologii.

A şasea apariţie editorială în limba suedeză a unui volum semnat de Mircea Cărtărescu a avut loc în noiembrie 2011, când, cu ocazia lansării în Suedia a "Jurnalului" său dintre anii 1994 şi 2003, apărut sub titlul suedez "Dagbok 1994-2003", scriitorul a întreprins un turneu în Stockholm, Göteborg şi Malmö. De asemenea, alte lucrări literare ale lui Mircea Cărtărescu traduse în suedeză sunt "Nostalgia" (2002), "Orbitor" (2004, 2006, 2009) şi antologia de poezie "En lycklig dag i mitt liv" (2008).

Totodată, cărţile scriitorului Mircea Cărtărescu se regăsesc în colecţia principalelor biblioteci din Suedia, iar Biblioteca Naţională (Regală) a Suediei, Biblioteca Nobel a Academiei Suedeze şi Biblioteca Municipală a oraşului Stockholm oferă cititorilor lor peste 50 de titluri ale autorului român în limbile suedeză, franceză, germană şi norvegiană, precum şi versiunile originale în limba română.

Prin intermediul unei selecţii de versuri publicate în antologia "Corespondenţe lirice: poezie contemporană română şi suedeză", volum redactat şi tradus de Dan Shafran şi editat de Fundaţia Culturală Română, Mircea Cărtărescu a fost introdus în limba suedeză ca poet în 1997.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor