Un mamut clonat - O realitate posibila in patru ani

Oamenii de stiinta japonezi sunt pe cale sa cloneze un mamut cu blana in aproape patru ani, conform ziarului Daily Telegraph si a unui raport Yomiuri Shimbun.
Scheletul unui mamut (reconstructie) (Wikimedia Commons)
Jack Phillips
18.01.2011

Oamenii de stiinta japonezi sunt pe cale sa cloneze un mamut cu blana in aproape patru ani, conform ziarului Daily Telegraph si a unui raport Yomiuri Shimbun.

Ultima data cand aceste pachiderme au cutreierat Pamantul a fost inainte de zorii acestei civilizatii, acum 10.000 de ani.

Cu toate acestea, echipa japoneza va incerca sa foloseasca tehnologii de clonare dupa folosirea unei mostre de tesut obtinuta vara trecuta intr-un laborator de cercetare al Rusiei.

“Pregatirile pentru realizarea acestui scop au fost realizate”, a declarat prof. Akira Iritani, liderul echipei de cercetare, pentru ziarul Yomiuri Shimbun.

Nucleul celulelor de mamut vor fi plasate intr-o celula-ou de elefant african, dupa ce nucleul acesteia va fi scos, pentru crearea unui embrion cu genele unui mamut. Sarcina va dura aproximativ 600 de zile.

In trecut, cercetatorii au incercat sa cloneze un mamut din tesuturi descoperite in permafrostul Siberiei. Din pacate celulele nu mai erau viabile in urma degerarii.

In 2008, o noua tehnica a fost introdusa de dr. Teruhiko Wakayama de la Centrul Riken pentru Dezvoltare Biologica, care a realizat clonarea unui soarece inghetat.

Iritani a observat ca aceasta tehnica ar putea functiona pentru clonarea mamutului, dar a declarat ca ar mai putea dura inca vreo doi ani pana cand un elefant va putea fi impregnat cu celula embrion de mamut.

“Rata succesului in clonarea vacilor a fost destul de slaba pana nu demult, dar acum se mentine la 30 de procente”, declara el pentru Daily Telegraph. “Cred ca avem o sansa rezonabila de succes, iar un mamut sanatos se va putea naste in vreo patru, cinci ani”.

Clonarea mamutului - o idee buna?

Conform unui sondaj online efectuat de CBC, 62 la suta din oameni au fost de parere ca reinvierea unui mamut ar fi o idee buna. Alti 30 la suta nu au fost de acord, iar opt procente n-au fost siguri.

Acum cativa ani, atunci cand oamenii de stiinta sud coreeni au clonat primul caine, unele grupuri sustinatoare ale drepturilor animalelor au spus ca nu e nevoie de asa ceva.

Neal Barnard, membru al Comitetului Fizicienilor pentru Medicina Responsabila, a afirmat ca “aproape 90 la suta din clone nu reusesc sa aiba pui viabili. Acei noi nascuti au de obicei sistem imunitar slab, rate mari de infectie si de aparitie a tumorillor”.

In plus, in jur de 30 la suta din animalele clonate sufera de “sindromul puilor giganti”, ceea ce inseamna ca animalele au o inima prea mare, plamani imaturi si alte probleme de sanatate, afirma el.

Raspunsul lui se referea la clonarea unui animal existent. Grupurile sustinatoare ale eticii au ramas deocamdata destul de tacute cu privire la incercarile cercetatorilor japonezi de a clona un mamut disparut.

OneGreenPlanet.org, un website dedicat in special stirilor despre ecologie si mediu, a ridicat intrebarea daca operatia de clonare a unui mamut este o idee buna, din moment ce habitatul sau a disparut de milenii intregi.

“In ce masura este folositor sa clonam o specie disparuta din moment ce habitatul ei natural nu mai exista?”, puncteaza articolul. “Este corect sa le clonam in genomul lor original si sa le aruncam intr-o gradina zoologica sau intr-un mediu controlat artificial, privandu-le de contacte sociale cu semenii lor sau ideea e sa clonam o armata intreaga de mamuti?”

Website-ul mai adauga ca singurul motiv de a incerca sa le aducem inapoi la viata este pentru amuzamentul oamenilor.

Privind clonarea animalelor in general, un sondaj din luna mai 2010 a website-ului Gallup.com efectuat in Statele Unite a descoperit ca 63 la suta din cei 1.029 de adulti intrebati sunt de parere ca metoda este impotriva principiilor morale, in timp ce 31 au fost de parere ca este acceptabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor