Ministrului ucrainean al Apărării i-a fost acceptată demisia

Preşedintele ucrainean Petro Poroshenko a acceptat demisia ministrului său al apărării, aflat sub presiune datorită unei rute a forţelor guvernamentale în est care a dus la forţarea Kievului să ceară un acord încheiere a focului cu separatiştii pro-ruşi.
Fostul ministru ucrainean al apărării, Valery Heletey. (Genya Savilov/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
13.10.2014

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a acceptat demisia ministrului Apărării, aflat sub presiune datorită unei înfrângeri a forţelor guvernamentale în Estul Ucrainei, ceea ce a forţat Kievul să ceară un acord de încheiere a focului cu separatiştii pro-ruşi.

Fostul ministru al Apărării Valeri Heletei, în vârsta de 47 de ani, a ocupat funcţia de ministru începând cu luna iulie a acestui an. Astăzi, preşedintele Poroşenko spera să prezinte un nou candidat ministerial parlamentului, conform webiste-ului său.

Petro Poroşenko a afirmat că s-a pregătit pentru discuţiile pe care le va avea în această săptămână cu preşedintele rus Vladimir Putin în Milano. “Nu am iluzii. Vor fi nişte discuţii dificile. Dar sunt pregătit”, a spus el.

Heletei, care anterior a condus o unitate pentru paza de corp a preşedintelui, a fost foarte criticat după înfrângerea dură de la sfârşitul lui august a forţelor guvernamentale ucrainene în Ilovaisk, la est de principalul oraş estic ocupat de rebeli, Doneţk.

Kievul a declarat că peste 100 de soldaţi ucraineni şi membri ai batalioanelor de voluntari pro-guvern au fost ucişi când au fost luaţi prin surprindere de un atac al forţelor ruse care îi susţineau pe separatişti. De asemenea, mulţi ucraineni au fost luaţi prizonieri de către rebeli.

Sursele militare ucrainene susţin că un mare număr de soldaţi ruşi au fost de asemenea ucişi – o afirmaţie respinsă de Moscova, care neagă orice implicare în conflictul din Ucraina în ciuda faptului că guvernele occidentale şi cel de la Kiev au precizat că există dovezi incontestabile în acest sens.

Analiştii susţin că atacul din 24 august l-a forţat pe Poroşenko să accepte faptul că Kievul nu putea înfrânge militarii separatiştii atâta timp cât ei sunt sprijiniţi prin implicarea directă a trupelor şi echipamentelor ruseşti.

Parada victoriei?

Un acord de încetare a focului negociat de Kiev, Moscova şi rebeli a intrat în vigoare în 5 septembrie şi încă mai stă în picioare în ciuda unor rare încălcări ale acestuia, în special în zona aeroportului din Doneţk, care încă este apărat de forţele guvernamentale.

Poroşenko a exprimat optimism în privinţa acordului de încetare a focului. “Numărul victimelor scade … Credem că vom dispune de un acord deplin de încetare a focului în câteva zile”, a afirmat acesta.

Heletei este cel de-al treilea ministru numit în funcţie de la alungarea de la putere în luna februarie a fostului preşedinte ucrainean susţinut de Moscova, Viktor Ianukovici. În februarie, proteste stradale masive au zguduit ţara, cerându-se apropierea de Uniunea Europeană.

Când Poroşenko l-a numit la începutul lunii iulie, Heletei a făcut o promisiune ambiţioasă dar nerealistă că ucrainenii vor vedea o viitoare paradă a victoriei în Crimeea, peninsula din Marea Neagră pe care Rusia a anexat-o în luna martie ca răspuns la alungarea lui Ianukovici.

Dar din iulie, rezistenţa armată susţinută de ruşi împotriva conducerii Kievului a crescut în estul Ucrainei, forţele guvernamentale pierzând tot mai mult teren în apropiere de coasta Mării Azov în sud-est.

Heletei, într-o dezbatere intensă de săptămâna trecută, şi-a apărat tactica de apărare în luptele de la Ilovaisk, insistând că, în ciuda pierderilor lor, forţele ucrainene au provocat pierderi grele adversarului, adăugând că acest lucru “l-a oprit pe Putin.”

Poroşenko speră ca alegerile parlamentare din 26 octombrie vor produce o coaliţie care să îi susţină politicile pentru pace.

Dar el înfruntă o opoziţie internă din partea partidelor care se tem că Poroşenko ar putea face prea multe concesii în faţa liderilor separatişti din estul ţării puternic industrializat şi vorbitor în principal de limbă rusă. Aceşti separatişti cer unirea cu Rusia.

ONU susţine că peste 3.600 de oameni – soldaţi ucraineni, separatişti şi civili – au fost ucişi în estul Ucrainei de la începerea luptelor în luna aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor