Vicepremierul chinez Zhang Gaoli primit cu proteste la New York
alte articole
Vicepremierul chinez, Zhang Gaoli, aflat în acest moment în vizită în România, a fost aşteptat marţi, la New York, de o scrisoare care pleda pentru eliberarea activistului pentru democraţie Wang Bing Zhang, încarcerat şi băgat la izolare încă din 2002.
"Am vrut să-i dăm domnului Zhang scrisoarea în persoană, dar ne-au spus că nu este posibil", a declarat fratele mai tânăr a lui Wang, Bing Wu, un inginer în vârstă de 56 de ani. "Mă simt trist că nu ne-am putut întâlni cu Zhang în persoană aşa cum ne-am dorit. Fratele meu a suferit trei atacuri de cord în închisoare – suntem îngrijoraţi pentru starea lui de sănătate", a adăugat acesta.
Wang Bing Zhang a fost răpit în Vietnam şi condamnat la închisoare pe viaţă în Guangzhou, China, după ce a renunţat la cariera sa de doctor chirurg pentru a forma două mişcări pro-democraţie, în afara Chinei. Potrivit fratelui său mai mic, activistul pentru democraţie a fost acuzat abuziv de regimul comunist chinez de terorism şi spionaj.
"Fratele meu are deja 66 de ani", a precizat Bing Wu, care a călătorit din Canada cu sora sa mai mare pentru a-l vedea pe vice-premierul chinez.
Zhang, care deţine a treia poziţie de la vârful Republicii Populare Chineze (RPC), s-a aflat marţi în New York la summitul ONU dedicat schimbării climatice. Oficialul chinez, suspectat de genocid, tortură şi crime împotriva umanităţii, ca urmare a implicării sale în persecuţia împotriva practicii spirituale Falun Gong nu şi-a găsit timp pentru Bing Wu.
Protestul Falun Gong
Marţi dimineaţă, în centrul Manhattan-ului, un grup mare de persoane, au protestat, alături de Bing Wu şi sora sa, în speranţa că se vor face auziţi de Zang sau de trecătorii care trec prin zonă.
Printre ei s-a aflat şi un grup de 150 de aderenţi ai disciplinei spirituale Falun Gong. Aceştia au demonstrat exerciţiile practicii şi au ridicat banere în vecinătatea clădirilor ONU, unde Zhang participa la summit.
Zhang Gaoli a supervizat persecuţia brutală împotriva Falun Gong în provincia Shandong, provincie ce se situează pe locul al treilea în ceea ce priveşte numărul de practicanţi ucişi din China, potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Investigarea Persecuţiei împotriva Falun Gong.
Potrivit organizaţiei respective, "Zhang este suspectat de comiterea crimei de genocid, tortură, şi crimelor împotriva umanităţii".
"Persecuţia s-a desfăşurat direct sub Zhang. Iar acesta este o persoană care va vorbi la ONU astăzi! Din cauza asta suntem aici", a declarat David Tompkins, în vârstă de 50 de ani, un purtător de cuvânt al Centrului Tuidang, care îi ajută pe chinezi să demisioneze din Partidul Comunist.
Tompkins practică Falun Gong de 13 ani, descoperind prima oară practica în 2001, lângă o universitate la care lucra. Când trecea pe lângă clădire, acesta i-a văzut pe cei care făceau exerciţiile.
Mulţi practicanţi au fost forţaţi să fugă din China după ce au fost trimişi în lagărele de muncă timp de mai mulţi ani, unde sunt supuşi de multe ori abuzurilor, acestea incluzând tortura şi spălarea pe creier.
"Nu poţi dormi, nu există mâncare, eşti privat de toalete. Te marchează cu un număr special, ceea ce înseamnă că eşti o persoană specială care trebuie urmărită. Ne-au ordonat să încetăm să practicăm, altfel nu vom mai primi mâncare şi nu vom mai fi lăsaţi să dormim", a declarat Bing, în vârstă de 70 de ani, care era manager înainte să plece din China.
Wang Hui Juan, în vârstă de 43 de ani, care a fost o profesoară pentru una din şcolile primare de vârf din oraşul Tianjin, a relatat că întreaga sa familie a practicat Falun Gong şi, la un moment dat, toţi au fost închişi în aceeaşi perioadă cu excepţia soacrei sale care a trebuit să aibă grijă de copiii a şapte familii.
"Soţul meu şi eu am decis ca noi nu mai vrem să fim persecutaţi, aşa că am renunţat la averea de acolo şi am venit în Statele Unite", a declarat Wang, care a fost închisă într-un lagăr de muncă din 2002 până în 2009 unde a fost încătuşată de un pat timp de mai multe ore şi forţată să stea pe un scăunel mic – două metode de tortură folosite adesea de torţionarii chinezi.
Pe lângă practicanţii Falun Gong, în mulţimea adunată în faţa Waldorf Astoria pentru a face cunoscute abuzurile din China s-au regăsit şi persoane ale căror plângeri adresate autorităţile chineze au fost ignorate timp de mulţi ani.
Wenran Chen, în vârstă de 58 de ani, un fost angajat al Băncii Populare a Chinei, a venit să protesteze faţă de indiferenţa Guvernului chinez după explozia unei clădire cu apartamente în 2011.
"Nimic – guvernul nu a făcut nimic", a declarat Chen. "Problema mea este foarte simplă, dar guvernul nu apreciază viaţa şi drepturile umane. Aşa că a trebuit să vin la ONU şi la oficialii de rang înalt".
Fostul manager Ma Yongtian, în vârstă de 50 de ani, a declarat: "În 2001, guvernul provinciei Jilin mi-a luat fabrica şi mi-a furat toate posesiunile. Au trecut 14 ani dar nu am primit un cent în schimb".
"Nu ştiu unde aş mai putea trăi în China. Guvernul s-a obişnuit să-şi reprime violent propriul popor", a adăugat Ma.