Ministrul Vasile Cepoi: Pot lua Brăila ca exemplu în întocmirea strategiei naţionale pentru dezvoltarea sistemului de sănătate

Epoch Times România
07.06.2012

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a afirmat joi, la Brăila, după ce a vizitat mai multe spitale din judeţ, că Brăila poate fi luată ca exemplu în întocmirea strategiei naţionale pentru dezvoltarea sistemului de sănătate şi prevede că în următorii doi-trei ani va deveni un centru medical de referinţă la nivel zonal.

"Dintre judeţele vizitate până acum în niciunul nu am găsit o astfel de implicare a autorităţii publice locale, a Consiliului Judeţean în cazul de faţă, la nivelul de aici. Am văzut investiţii multe, dar am văzut şi o strategie, o concepţie de dezvoltare a sistemului de sănătate, care m-a impresionat sincer şi pe care o pot lua ca exemplu în întocmirea strategiei naţionale pentru dezvoltarea sistemului de sănătate şi în discuţiile pe care le voi avea cu alte autorităţi locale. Au stabilit nişte obiective pe care le urmăresc cu consecvenţă şi dacă lucrurile merg aşa în continuare, prevăd ca în următorii doi-trei ani Brăila să fie un centru medical de referinţă pentru această zonă", a afirmat Cepoi.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că în momentul în care s-a făcut descentralizarea spitalelor a fost reţinut în a se exprima dacă este un lucru bun sau nu, dar modul în care arată spitalele de la Brăila după preluarea lor de către CJ i-a confirmat că se poate şi că exemplul poate fi urmat şi de alte judeţe.

"Atunci când s-a făcut această descentralizare a spitalelor, eu eram destul de reţinut în a spune că e un lucru bun şi rămân reţinut încă, pentru că în puţine părţi se întâmplă ceea ce am văzut astăzi aici la Brăila. Faptul că în anumite locuri se întâmplă aceste lucruri, atunci înseamnă că se poate întâmpla şi în altă parte. Cu mici corectări pe care le putem face, descentralizarea poate să dea rezultate foarte bune", a afirmat Cepoi.

Ministrul Sănătăţii a precizat că are în intenţie introducerea în criteriile de alocare a resurselor ministerului pentru dezvoltarea sistemului de sănătate nivelul cu care contribuie autoritatea publică locală la investiţiile respective.

"O propunere pe care domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila mi-a făcut-o, şi pe care eu o aveam deja în minte, este aceea ca în criteriile de alocare a resurselor Ministerului Sănătăţii pentru dezvoltarea sistemului de sănătate, pentru dotări, pentru investiţii, să fie nivelul cu care contribuie autoritatea publică locală la investiţia respectivă. Legea spune că trebuie să contribuie cu minim 5%. Dar dacă o autoritate este implicată şi contribuie cu 50%, aceasta va fi o prioritate pentru minister. Cei cu 5% vor rămâne mai către sfârşit, pentru că aceasta înseamnă că preocuparea de acolo nu există, nu există o strategie de dezvoltare a sistemului", a completat Cepoi.

Ministrul Sănătăţii s-a aflat joi la Brăila unde a vizitat Spitalul de Pneumoftiziologie, Maternitatea şi Spitalul Judeţean de Urgenţă, care au trecut printr-un amplu proces de modernizare.

Sănătatea a reprezentat "prioritatea numărul unu în ceea ce priveşte investiţiile din judeţ în anul 2012", după cum a declarat preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, iar programul pentru dezvoltarea sistemului de sănătate din judeţul Brăila are o strategie gândită până în anul 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor