Soft antiplagiat de milioane de euro în ţara guvernanţilor copy-paste

Guvernul condus până nu demult de un premier şi un vicepremier acuzat de plagiat a investit consistent în realizarea unui soft antiplagiat. Deşi funcţional, softul nu este încă utilizabil.
Miting anticomunist la Bucureşti
Miting anticomunist la Bucureşti (Epoch Times România)

Afectat de răsunătoare scandaluri de plagiat vizând miniştri şi chiar pe fostul premier Ponta, Guvernul a investit, paradoxal sau nu, bani grei pe un soft antiplagiat.

Softul va rula în cadrul unui portal dezvoltat de Ministerul Educaţiei, care include şi un soft antiplagiat, relatează Romaniacurata.ro. Sistemul a costat circa 3,3 milioane de euro şi a fost realizat cu fonduri europene neramburasbile şi contribuţia Ministerului Educaţiei. Deşi început în 2012, sistemul va fi funcţional abia de la 1 ianuarie 2016 şi va putea fi folosit de către toate universităţile.

Din nou paradoxal (sau nu) proiectul constând în realizarea portalului http://doct.edu.ro/doct/, a fost realizat prin asocierea între KMPG România S.R.L. şi SIVECO România S.A., firma abonată la contracte cu statul, care a dezvoltat şi implementat, începând cu data de 23.12.2013, un sistem informatic modern de preluare, evaluare şi informare privind tezele de doctorat şi de gestionare a titlurilor universitare.

Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Educaţiei publicaţiei romaniacurata.ro, grupul ţintă vizat direct de proiect este reprezentat de 150 funcţionari publici, după cum urmează:
• persoane din Direcţia Generală Învăţământ Universitar a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS);
• persoane din Secretariatul tehnic al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU);
• persoane din Unitatea Executivă Pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI);
• persoane din Direcţia Generală Juridică şi Contencios a MECS;
• angajaţi din Corpul de Control al Ministrului;
• angajaţi din departamentul IT al MECS;
• persoane din Direcţia Audit Intern a MECS.

Implementarea proiectului ar urma să asigure un impact pozitiv la nivelul unui grup mult mai larg, reprezentat de cadrele didactice din universităţi (care vor beneficia de un sistem îmbunătăţit de gestionare a titlurilor); directorii şcolilor doctorale; instituţiile de învăţământ superior şi respectiv studenţii şi doctoranzii din sistemul de învăţământ.

Deşi potrivit Ministerului Educaţiei sistemul este funcţional încă din data de 24.02. 2015, universităţile vor avea acces la el abia de la anul, de la 1.01.2016: “Sistemul a devenit funcţional în data de 24.02.2015, o dată cu semnarea acceptanţei finale a sistemului”.

Articolul integral poate fi citit aici.

Reamintim în context că Guvernul este din nou în centrul unui scandal de plagiat. Petre Tobă, noul ministru de Interne al României, chestorul care a condus Poliţia Română în ultimii 3 ani este acuzat că a copiat ad litteram peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care el a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice.