Ministrul Sănătăţii: Remunerarea în funcţie de performanţă va motiva medicii să rămână în spitalele româneşti

Ministrul Sănătăţii Vasile Cepoi a declarat joi pentru publicaţia Epoch Times că soluţiile ca tinerii medici să fie motivaţi să lucreze în spitalele româneşti şi nu în cele din străinătate sunt remunerarea în funcţie de performanţă şi asigurarea dezvoltării unei cariere profesionale. Salarizarea diferenţiată în funcţie de performanţe este una dintre modificările pe care le propune noul proiect de lege a sănătăţii.
Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii (Epoch Times România)
Ana Petrescu
02.08.2012

Ministrul Sănătăţii Vasile Cepoi a declarat joi pentru publicaţia Epoch Times că soluţiile ca tinerii medici să fie motivaţi să lucreze în spitalele româneşti şi nu în cele din străinătate sunt remunerarea în funcţie de performanţă şi asigurarea dezvoltării unei cariere profesionale. Salarizarea diferenţiată în funcţie de performanţe este una dintre modificările pe care le propune noul proiect de lege a sănătăţii.

“Sunt două soluţii care sunt complementare. Pe de o parte remunerarea în funcţie de performanţă şi a doua este asigurarea dezvoltării carierei profesionale. Deşi această remuneraţie în funcţie de performanţe nu este un stimulent suficient pentru nimeni în lumea asta, ea este un mecanism care poate echilibra. Nu există o soluţie care să rezolve problema această. Diferenţa de salarizare a medicilor din Europa faţă de cei din Statele Unite face ca medicii din Europa să lucreze în SUA. Diferenţa de salarizare dintre Est şi Vest face ca medicii din Est să migreze spre Vest. Şi asta este”, a explicat Vasile Cepoi.

Ministrul a precizat că proiectul noii legi a sănătăţii a fost elaborat după numeroase întruniri cu “principalii actori din sistemul sanitar”. Modificările cele mai semnificative au fost aduse în domeniul asigurărilor de sănătate, asistenţa medicală primară şi organizarea şi funcţionarea spitalelor.

“Proiectul noii legi a Sănătăţii a fost elaborat după numeroase întâlniri cu principalii actori din sistemul sanitar. Ceea ce a rezultat reprezintă o formă prin care am încercat să transpunem în articole aşteptările şi nevoile populaţiei. Domeniile cele mai importante care au suferit modificări se referă la sistemul de asigurări de sănătate, organizarea şi funcţionarea spitalelor, dar şi asistenţa medicală primară”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Prin urmare, Ministerul Sănătăţii vrea să transforme sistemul de asigurări într-o societate mutuală de asigurări de sănătate, astfel încât să fie depolitizat şi să iasă de sub monopolul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Mai exact, cetăţenii care beneficiază de sistemul de asiguri vor putea alege între sistemul public şi cel privat.

Totuşi, ministrul a evidenţiat faptul că există o problemă majoră atunci când se încearcă definirea pachetului de servicii medicale de bază, având în vedere că mulţi nu ştiu ce cuprinde un asemenea pachet. Astfel, Vasile Cepoi a ţinut să clarifice acest aspect, declarând că “pachetul de servicii medicale de bază oferă tot ceea ce se poate oferi, cu mici excepţii, servicii medicale de stomatologie sau intervenţii estetice”.

În plus, noul proiect de lege prevede ca societăţile mutuale de asigurări de sănătate să poată face asigurări atât pentru pachetul de servicii de bază, cât şi pentru cel facultativ. Prin proiect se propune şi ca Fondul Asigurărilor de Sănătate să fie colectat într-un fond separat.

Totodată, ministrul a precizat că, pentru ca toate categoriile de asiguraţi să fie acoperite, este nevoie deo creştere de 0.3% a Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.

Cu privire la cetăţenii care nu au asigurare de sănătate sau la cei care comit evaziuni fiscale, Vasile Cepoi a afirmat că, prin noua lege a sănătăţii, aceştia vor trebui să plătească pentru tratamente. Ei vor beneficia de îngrijire medicală numai în cazul în care starea lor necesită intervenţie de urgenţă.

"Nu ştiu dacă oamenii ar fi de acord să plătească pentru evazionişti. Noi, prin noua lege a sănătăţii, nu avem persoane neasigurate. Dar există două categorii de persoane care ar putea avea probleme şi care nu ar putea fi tratate decât în urgenţă. Este vorba despre persoanele protejate social şi care nu au depus actele pentru obţinerea acestui statut şi evazioniştii fiscali", a notat ministrul Sănătăţii.

Dezbaterea publică a noului proiect de lege a sănătăţii va continua până în luna septembrie a.c.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor