Vasile Cepoi: În locul Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate vor fi organizate societăţi mutuale

Noul proiect de lege a Sănătăţii prevede câteva noutăţi extrem de importante, printre care şi aceea că în locul Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate vor fi organizate societăţi mutuale, aşa cum există în Belgia, a explicat ministrul Vasile Cepoi luni, la o dezbatere privind actul normativ.

Referitor la pachetul de servicii medicale, acesta a precizat că va exista un pachet de bază, la care vor fi asiguraţi tot cei care plătesc asigurările de sănătate, unul social, unde vor fi asiguraţi cei care constituie cazuri sociale şi pentru care va plăti statul, unul minim de urgenţă, unde vor fi asiguraţi cei care nu plătesc asigurările şi au o urgenţă şi care după ce primesc asistenţa medicală trebuie să achite contravaloarea serviciilor şi un pachet de urgenţă pentru urgenţele medicale.

Pachetul de bază de servicii medicale încă nu este finalizat, dau va fi finalizat în lunile următoare, a adăugat ministrul.

Vasile Cepoi a spus că în şedinţa de Guvern va fi prezentat noul proiect de lege, urmând ca după aceea să fie supus dezbaterii publice timp de două luni.

Legea asigurărilor de sănătate va fi operaţională după dezbaterile din Parlament.

Referitor la pachetul de bază de servicii medicale, ministrul a arătat că, în general, aici vor fi incluse servicii medicale foarte scumpe, pentru boli foarte costisitoare.

Potrivit lui Cepoi, dacă o persoană nu îşi face evaluarea de sănătate anual şi ulterior face o boală care ar fi putut fi prevenită, există posibilitatea ca acesta să plătească în plus.

Pachetul de bază se va defini pe baza unor calcule care se fac în prezent.

De asemenea, legea introduce responsabilitatea individului faţă de propria sănătate, a mai afirmat demnitarul.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că se are în vedere şi o reducere a caselor de asigurări.

Acesta a reliefat că asigurările vor trebui să fie echitabile pentru serviciile medicale, iar asiguratorul privat trebuie să facă asigurarea pentru sănătate potrivit legislaţiei, şi nu selectiv.

Reprezentanţii asiguratorilor au spus că este foarte important să se ştie care este pachetul de bază de servicii pentru a-şi putea calcula la rândul lor pachetele pentru serviciile voluntare.

Theodor Alexandrescu, reprezentantul unei firme de asigurări, a susţinut că este important să se precizeze şi cum se va face deductibilitatea iar populaţia să fie educată că trebuie să-şi pună bani de o parte şi pentru sănătate.

Potrivit acestuia, un calcul estimativ arată că o asigurare facultativă minimă va fi în jur de 300-400 de euro, în funcţie de mărimea pachetul de bază şi de deductibilitate.

La rândul său, Liviu Mihai, de la Asociaţia Producătorilor de Generice, a făcut propunerea ca în pachetul de bază să fie introduse medicamente generice.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că în şedinţa de Guvern de miercuri va fi discutată Legea Sănătăţii iar apoi va fi pusă pe site-ul ministerului pentru dezbatere publică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură