Vasile Cepoi: Păcatul sistemului de sănătate este că fiecare ministru a început o reformă şi niciuna nu s-a finalizat

Epoch Times România
08.05.2012

Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii, a declarat, marţi, la preluarea mandatului, că va continua proiectele pe care le-a început la MS în calitate de secretar de stat, o prioritate fiind legea sănătăţii, şi a recunoscut că noua sa funcţie reprezintă cea mai grea sarcină.

"Păcatul sistemului de sănătate este că fiecare ministru a început o reformă şi niciuna nu a ajuns la capăt. Îmi propun să continuăm o serie de activităţi, cum ar fi legea sănătăţii, pe care dorim să o elaborăm cu toţi factorii interesaţi. Am continuat seria întrevederilor cu comisiile consultative discutând pe text şi am publicat pe site tot ce s-a propus. Sper că la 30 iunie vom finaliza proiectul de lege, iar la 1 iulie vom intra cu el în Guvern pentru asumarea politică", a spus ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că se va începe programul de screening al cancerului de col, care va fi funcţional din 1 iulie, iar în ceea ce priveşte tratamentul în ambulatoriu cu medicamente a admis că este o problemă critică.

Cepoi a explicat că o serie de medicamente nu mai sunt fabricate de producători şi acestea se încearcă să se achiziţioneze prin Unifarm.

"Din păcate este o problemă că producătorii nu au avut în plan producerea lor şi atunci trebuie discutat anul viitor sau de găsit alte modalităţi", a arătat ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că două dintre cele 6 medicamente citostatice care lipsesc au fost aduse, iar patru sunt în curs de a fi achiziţionate.

"Vreau să fie comunicare şi transparenţă totală. Lipsa de transparenţă duce la efecte negative datorită lipsei de transparenţă. În prezent nu ştim cât se colectează la ANAF, care sunt datornici, ceea ce ridică suspiciuni", a spus Vasile Cepoi.

La rândul său, fostul ministru Ladislau Ritli a spus că în perioada mandatului său a avut o activitate intensă şi a evidenţiat că a lucrat cu doi prim-miniştri - Emil Boc şi Mihai-Răzvan Ungureanu - cu calităţi deosebite.

Referindu-se la câteva realizări din mandatul său, Ladislau Ritli a accentuat că a dat prioritate problemelor medicale pentru a stimula corpul medical şi să vină în sprijinul pacienţilor.

Acesta spune că şi-a concentrat activitatea pe piaţa farmaceutică, asistenţă primară, infrastructură dotare, program de profilaxie.

El a reliefat că spre deosebire de ceilalţi miniştri ai vechiului cabinet, a avut norocul să-l cunoască pe succesorul său.

"Sănătatea va fi pe mâini bune şi asta mă bucură fiind un profesionist care va continua o serie de proiecte cum ar fi Legea sănătăţii, screeningul de cancer uterin", a spus acesta.

Ladislau Ritli a predat cheile ministerului succesorului său, Vasile Cepoi afirmând că, "deşi sunt nişte chei atât de mici, sunt foarte grele".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor