Ministrul Sănătăţii: Imunizarea contra TBC a fost stopată din cauza suspiciunilor, nu pentru că vaccinul nu este bun

Ministrul Sănătăţii Raed Arafat a precizat joi, după ce a anunţat stoparea temporară a imunizărilor contra tuberculozei (TBC), că decizia nu a fost luată din cauza faptului că vaccinul nu este bun, ci deoarece s-a creat o suspiciune în legătură cu acesta.
Raed Arafat (Lavinia Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
22.11.2012

Ministrul Sănătăţii Raed Arafat a precizat joi, după ce a anunţat stoparea temporară a imunizărilor contra tuberculozei (TBC), că decizia nu a fost luată din cauza faptului că vaccinul nu este bun, ci deoarece s-a creat o suspiciune în legătură cu acesta.

Raed Arafat a explicat că ”mai bine oprim două săptămâni vaccinarea, decât să se gândească cineva dacă produsul este sigur sau nu pentru copilul lui” şi a adăugat că este o perioadă scurtă de timp şi că sper să reia cât mai răpede vaccinarea, evident ”după clarificarea situaţiei”.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că nu vrea să se pronunţe referitor la vaccinul importat din Danemarca până când nu va avea raportul comisiei naţionale de experţi şi cel al specialiştilor străini. ”Există multe opinii divergente şi nu ştiu care dintre ele este mai corectă. Vaccinul este foarte important pentru România, întrucât incidenţa tuberculozei este foarte mare. În unele ţări, chiar nu este nevoie de utilizarea acestui vaccin, pentru că nu au cazuri de tuberculoză sau incidenţa este foarte mică”, a declarat Raed Arafat.

Referitor la cine le va plăti părinţilor pentru suferinţele cauzate copiilor prin utilizarea acestui vaccin, ministrul a spus că se poate pronunţa doar atunci când va exista raportul final al experţilor.

Ministrul Sănătăţii a decis joi că este necesară evaluarea situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei de către experţi străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC).

Sunt aşteptaţi experţii din străinătate

Experţii ECDC şi OMS vor ajunge în România în maximum două săptămâni, însă, până la finalizarea raportului acesteia şi clarificarea situaţiei, Ministerul Sănătăţii a decis oprirea temporară a vaccinării BCC.

Raed Arafat a subliniat: ”am luat această decizie nu pentru că avem suspiciuni asupra calităţii vaccinului pe care îl avem la dispoziţie, ci pentru că dorim să asigurăm populaţiei datele clare şi corecte şi astfel să nu mai existe suspiciuni pe această temă. Am solicitat expertiză independentă nu din lipsă de încredere în competenţa profesională a specialiştilor noştri, ci pentru o totală transparenţă şi pentru a stopa speculaţiile care pot pune în pericol întregul calendar de vaccinare, în detrimentul copiilor şi al evoluţiei sănătăţii publice în România”.

Ministerul Sănătăţii a precizat că va face public, transparent, evoluţia situaţiei şi informează că sistarea vaccinării până la realizarea raportului final nu reprezintă un risc asupra sănătăţii publice. Măsura sistării este luată pe o perioadă limitată, subliniază MS.

Vaccinul BCG se administrează la nou-născuţi în maternitate, este gratuit şi este inclus în calendarul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii.

O comisie s-a întrunit joi la sediul Ministerului Sănătăţi şi a analizat situaţiile din spitalele în care au fost internaţi bebeluşii cu reacţii adverse grave la acest vaccin. Din informaţiile obţinute până în prezent din teritoriu se pare că ar fi vorba de un singur lot de vaccin care a dat reacţiile adverse grave.

Zece bebeluşi cu reacţii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) sunt internaţi la Institutul "Marius Nasta" din Capitală, unde, în perioada martie - noiembrie, au fost trataţi, tot din acelaşi motiv, aproximativ 50 de copii, a precizat medicul pneumolog Gheorghe Murgoci, adăugând că bebeluşii au fost operaţi, iar în prezent se află sub tratament.

S-au înregistrat 115 cazuri în care au apărut reacţii adverse

Autorităţile estimează că peste 200.000 de copii au fost vaccinaţi cu produsul din Danemarca. Raed Arafat, declara, în 16 noiembrie, că au fost semnalate reacţii adverse ale vaccinului BCG din Danemarca, fiind înregistrate 115 cazuri, situaţia urmând să fie analizată de o comisie desemnată în acest sens, pentru a vedea dacă acestea se înscriu în limitele stabilite de Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Conform OMS, rata estimată de reacţii adverse severe la vaccinul BCG este de unu la mie. România are, în intervalul 2011 - 6 noiembrie 2012, pe un singur lot, rata de reacţii adverse severe de 0,8 la mie, iar Franţa, de 0,6 la mie, a precizat Raed Arafat.

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 588.000 de doze, din care au fost livrate circa 340.000. Până în 6 noiembrie au fost înregistrate 115 cazuri de reacţii adverse, cele mai multe, respectiv 114, fiind dintr-un lot, iar una, din altul. Din cele 115 cazuri de reacţii adverse severe, 44,3% au necesitat tratament tuberculostatic, 20,8% tratament chirurgical, iar 6% antibiotic.

Printre reacţiile adverse ale vaccinului BCG din Danemarca se numără mărirea ganglionilor axiali şi latero-cervicali, precum şi ulceraţiile. Experţii susţin că autorităţile erau obligate să verifice eficienţa vaccinului şi să facă un studiu privind reacţiile adverse severe alte acestuia pe un lot de 50-200 de copii la şase luni de la vaccinare.

Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Sănătăţii, achiziţionarea de vaccin BCG cu sprijinul UNICEF, bugetul alocat pentru achiziţia dozelor de vaccin fiind de 81.732 de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor