Ministrul Mediului: "Modelul de dezvoltare economică trebuie să se schimbe, mediul trebuie integrat în ceea ce facem"

La nivel mondial se vorbeşte din ce în ce mai mult despre economie verde, o economie în care natura joacă un rol principal. În acest context, România nu-şi mai poate permite un minister al Mediului Cenuşăreasă, a opinat ministrul Cristiana Paşca Palmer.
Cristina Plamer
Cristina Plamer (bzi.ro)

Avem o povară foarte mare la nivel planetar, creştem demografic foarte mult, iar capacitatea planetei este limitată. Multe dintre limitele planetei sunt depăşite, aşa că, la nivel mondial, ideea de economie verde capătă din ce în ce mai multă putere, a declarat, luni, ministrul Mediului, Cristiana Paşca — Palmer, la evenimentul "25 de ani de mediu", având ca temă radiografia mediului înconjurător după un sfert de secol de la înfiinţarea primelor instituţii din domeniu.

Luând cuvântul după ce 11 foşti miniştri ai mediului şi-au prezentat realizările şi eşecurile mandatelor, Cristiana Paşca a prezentat priorităţile mandatului său, care, a reamintit ea, este unul scurt, însă, pe durata lui, ar dori să contribuie la implmentarea acestui concept de economie verde şi la nivel naţional.

În acest sens, Cristiana Paşca Palmer a ţinut să sublinieze că îşi doreşte foarte mult ca Ministerul Mediului să nu mai fie "Minister Cenuşăreasă", cu alte cuvinte minister permanent subfinanţat.

"Îmi doresc foarte mult ca mediul să nu mai fie Minister Cenuşăreasă. Mediul nu mai poate fi izolat într-un colţişor, când capitalul natural este cel ce ne asigură dezvoltarea economică.," a declarat Palmer precizând că cercetări recente în domeniu arată că, dacă nu se acţionează pe schimbările climatice, 5% din PIB-ul mondial se pierde an de an.

Natura oferă 54 trilioane de dolari pe an, a mai precizat ministrul, context în care la nivel internaţional se discută foarte mult de dezvoltarea economică în cadrul căreia natura este privită ca şi capital, iar în acestă direcţie ar trebui să meargă şi România.

"La nivel mondial se pune pe tapet ideea de economie verde, şi anume că modelul de dezvoltare economică trebuie să se schimbe, mediul trebuie integrat în ceea ce facem, de la început. Trebuie să luăm în calcul că schimbările climatice sunt aici şi se vor accelera. Trebuie să fim foarte buni gospodari şi să ne gândim la lucrurile acestea de pe acum.", a subliniat ministrul.

Potrivit Cristianei Paşca Palmer, aceasta înseamnă un dialog interministerial mai bun şi o cooperare mai strânsă cu ministere precum cel al agriculturii, energiei şi transportului.

"Eu văd Ministerul Mediului ca un vector, al coagulării acestor iniţiative, astfel încât lucrurile să meargă mai departe.", a declarat ministrul, adăugând că îşi doreşte să contribuie la o integrare mult mai mare a problematicii de mediu în alte problematici structurale

"O altă direcţie pe care mi-o doresc este să impulsionăm o tranziţie a economiei, a societăţii româneşti către economia verde. Economia verde aduce locuri de muncă, e o economie inteligentă, bazată pe ceea ce avem şi ar oferi României competitivitate.", a adăugat Palmer.

Fost înalt funcţionar responsabil pe probleme de mediu în cadrul Comisiei Europene, Cristiana Paşca Palmer a mai opinat că România ar trebui să aibă o voce mult mai pregnantă în UE.

"Suntem al şaselea stat în UE, ţine de noi să fim serioşi şi să avem recunoaşterea pe care o merităm!", a concluzionat ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură