Ministrul Laszlo Borbely propune renunţarea la autorizaţiile de mediu pentru anumite construcţii

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a anunţat vineri, la Târgu Mureş, că echipa sa lucrează la modificarea Legii 50/1991, republicată, de autorizare a executării lucrărilor de construcţii, pentru a nu mai fi nevoie de avize de mediu în unele lucrări care nu au impact asupra mediului.

"În legătură cu debirocratizarea şi cu renunţarea la unele aprobări şi acorduri care ţin de mediu. De circa o jumătate de an lucrează colegii mei şi ţin să vă anunţ că am propus o modificare a Legii 50 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Pentru activităţile, lucrările sau investiţiile fără impact asupra mediului şi a sănătăţii populaţiei şi care nu sunt amplasate în situri Natura 2000 nu se va mai solicita punct de vedere de la autoritatea competentă", a spus ministrul Borbely.

El a precizat că a cerut reanalizarea legii în urma unei experienţe personale, când, pentru amplasarea unei plăci pe clădirea Fundaţiei "Bernady" din Târgu Mureş, pe care o conduce, a avut nevoie de aviz de mediu.

"Şi am întrebat, ce impact are asupra mediului? (...) Şi atunci am început să îi iau la bani mărunţi şi am observat că în anumite cazuri nu se justifică. Şi vă spun unde nu o să mai cerem de acum încolo: lucrări de construcţii cu caracter provizoriu, chioşcuri, tonete, spaţii de expunere şi panouri de afişaj firme şi reclame, copertine situate pe căile şi spaţiile publice. Nu are nicio legătură cu mediul, are legătură, dacă e într-o anumită zonă, dar e altceva", a afirmat ministrul Borbely.

El a precizat că propunerea MMP va viza şi eliminarea avizului de mediu pentru lucrări de modificare, reparare, protejare, de restaurare, conservare a clădirilor de orice fel, cu condiţia menţinerii aceleiaşi funcţiuni, lucrări de supraetajare cu încă un nivel, o singură dată în suprafaţă maximum 20% din suprafaţa construită, lucrări de extindere a clădirilor sociale, sănătate, cultură etc., dacă extinderea se încadrează în prevederile locale de urbanism.

Avizul nu se va solicita nici la schimbarea folosinţei construcţiei existente, lucrări de reparaţii căi de comunicaţii, dotări tehnico-edilitare fără modificarea traseului şi a funcţionalităţii, lucrări de reparare mobilier urban etc.

"90.000 de asemenea cereri au fost în 2011. Deci îi degrevăm şi pe cei care au dat aceste acorduri şi mai ales îi degrevăm pe cetăţeni care să meargă la un ghişeu şi să stea zile până când obţin aceste aprobări. Avem intenţia de a modifica şi alte legi, dar nu mai intru în detalii. La aceasta lucrăm cam de o jumătate de an. Să vedem dacă putem prin ordonanţă sau prin lege", a afirmat Laszlo Borbely.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne