Ministrul Justiţiei, denunţată pentru infracţiunea de fals în declaraţii în formă continuată

Sindicaliştii din penitenciarul Drobeta - Turnu Severin au denunţat-o pe Raluca Prună la Parchet, acuzând-o de fals în declaraţii, după ce ministrului i-a scăpat afirmaţia că "a minţit la CEDO."
Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
21.10.2016

Conducerea Sindicatului Independent Danubius - Drobeta din Penitenciarul Drobeta - Turnu Severin a transmis, vineri, către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un denunţ împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, pentru infracţiunea de fals în declaraţii în formă continuată în legătură cu o organizaţie internaţională la care România este parte.

"Apreciem că fapta ministrului Justiţiei Raluca Alexandra Prună, dincolo de caracterul reprobabil şi imoral, îmbracă un caracter penal că aceste declaraţii implică dezinformarea voită în contextul unui angajament al României faţă de Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi că este de natură a produce consecinţe juridice, scopul afirmaţiei mincinoase fiind evitarea unei posibile sancţiuni", se arată în comunicatul de presă remis de Danubius Epoch Times.

Considerăm că faptele ministrului justiţiei, doamna Raluca Alexandra Prună, intră sub incidenţa:
• art. 236 Cod Penal privind falsul în declaraţii şi
• art. 328 Cod Penal privind infracţiuni de fals comise în legătură cu o organizaţie internaţională.

Înregistrarea declaraţiei ministrului Justiţiei poate fi găsită la acest link: https://youtu.be/rvQWkCft2-Q, iar textul denunţului la acest link https://goo.gl/EW5DYU, mai precizează sindicaliştii.

Reamintim că demersul Danubius vine în urma unor declaraţii ale ministrului Raluca Prună care, pe fundalul protestelor declanşate de angajaţii penitenciarelor a explicat, într-o şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii, că a minţit la CEDO când a spus că a fost asigurat un buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane de euro, deşi în realitate guvernul nu avea această sumă în buget.

“Ştiţi cum e, domnule judecător, că la penitenciare, unde eu m-am dus şi am minţit la CEDO şi spun bine minţit la CEDO, că eu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român... Deci eu am minţit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că în realitate în buget noi nu avem aceşti bani. Aşa s-a întâmplat şi cu investiţiile.

Pe mine nu mă costă nimic şi pe niciun ministru să facem o foaie foarte frumoasă, să spunem că ne trebuie două miliarde de euro ca noi să avem o infrastructură de top în România, dar câtă vreme nu ai acoperire în buget, lucrurile astea nu se vor întâmpla. Deci acest guvern, pe care mă simt obligată să îl apăr nu neapărat pentru că fac parte din el, acest guvern a moştenit asta, o colecţie de bune intenţii. Şi a trebuit eu să ies să spun că nu pot să fac şapte penitenciare, că nu am bani", a declarat Raluca Prună în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Declaraţiile ministrului Justiţiei au fost făcute în contextul în care în plenul CSM se discuta despre amânarea investiţiilor pentru sediile de instanţe şi, potrivit judecătorului CSM Horatius Dumbravă, în fapt, avem de-a face cu o exprimare nefericită, Prună referindu-se, de fapt, la o chestiune pe care nu o poate realiza, banii nefiind prevăzuţi în buget.

"Înţelesul la ceea ce a spus ministrul Raluca Prună a fost următorul: Guvernul României, în special cel anterior, dar în general, face proiecte frumoase, pe hârtie, dar ele nu sunt concretizate printr-o acoperire bugetară. Din acest motiv, infrastructura instanţelor, ăsta este subtextul, nu a putut să meargă mai departe. Nu a spus-o explicit, dar asta a rezultat din întrebarea mea, pentru că degeaba erau pe hârtie bani, dacă sumele nu erau efectiv alocate în bugetul pe 2016.

Şi la fel s-a întâmplat şi cu penitenciarele, motiv pentru care, sigur, termenul nefericit 'minciună'. A spus o chestiune nereală la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, adică o chestiune pe care nu o putea realiza. (...) S-a dus cu această promisiune a celuilalt Guvern la CEDO şi, de fapt, nu erau bani alocaţi în buget, ăsta a fost subtextul", a precizat Dumbravă pentru Agerpres.

"Afirmaţia a fost făcută în contextul lipsei investiţiilor pentru instanţe, nevoia de avea aceste investiţii, şi necesitatea unei programări bugetare multianuale; Comparaţia cu sistemul penitenciar şi fondurile alocate acestuia a fost făcută doar pentru a sublinia provocările cu care ne confruntăm în cazul dezvoltării unei infrastructurii la nivelul întregului sistem judiciar.

Propunerea de a construi noi penitenciare a fost vehiculată în decursul discuţiilor tehnice din minister şi în şedinţele de dezbatere pe tema acţiunilor pe care le poate pregăti România pentru a evita pronunţarea de către CEDO a unei hotărâri pilot. În dorinţa de a evita vehicularea unor cifre nerealiste, care nu pot decât să inducă în eroare pe partenerii de la CEDO, am oprit un memorandum, pregătit pentru şedinţa de guvern din 19 ianuarie 2016 şi care conţinea estimări nerealiste", a precizat, ulterior, şi Raluca Prună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor