Ministerul Justiţiei acceptă revendicările angajaţilor din penitenciare

După o lungă serie de proteste, angajaţii din penitenciare au obţinut promisiunea că problemele lor vor fi rezolvate. În sistem vor fi făcute angajări iar salariaţii vor primi compensarea acordată tuturor angajaţilor din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Ana Ion
14.10.2016

alte articole

Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
14.10.2016

Numeroasele proteste şi presiuni ale angajaţilor din penitenciare au dat rezultat. Sindicatul Omnia anunţă că Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi Ministerul Justiţiei acceptă revendicările sindicaliştilor din penitenciare, problemele salariale şi cele referitoare la condiţiile de muncă urmând să fie rezolvate.

Potrivit comunicatului de presă remis de OMNI Epoch Times, Marius Vulpe, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), a confirmat că acceptă revendicările angajaţilor din penitenciare. Astfel:

  1. ANP va pune în practică un plan de îmbunatăţire a condiţiilor de lucru, incluzând amenajări şi mijloace de protecţie a personalului;
  2. ANP continuă într-un ritm accelerat angajările astfel încât să se acopere deficitul de personal şi să se rezolve problema orelor suplimentare;
  3. ANP şi MJ asigură aplicarea echitabilă a OUG 20/2016, astfel încât angajaţii din penitenciare să primească compensarea acordată tuturor angajaţilor din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

"Apreciem efortul administrativ şi urmărim atent punerea în practică a acestor angajamente. Mulţumim colegilor pentru implicare. Vocea lor a fost auzită. Conducerile sindicatelor reprezentative (FSANP şi SNLP) urmează a decide următoarele acţiuni în funcţie de mandatul acordat de către membrii de sindicat", se mai arată în comunicat.

Reamintim că angajaţii penitenciarelor au declanşat o amplă serie de proteste, cerând îmbunatăţirea condiţiilor de lucru, recuperarea orelor suplimentare, eliminarea deficitului de personal şi a inechităţilor salariale.

„Lucrătorul de penitenciare lucrează în medie 23 de ani exact în aceleaşi condiţii în care un deţinut este custodiat în medie 3 ani şi 8 luni. Cu toate acestea, Guvernul României a alocat 740 de milioane de dolari pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie pentru următorii 10 ani şi absolut nimic pentru personal. Nu există nici măcar un plan, nici pentru condiţii de lucru mizerabile, nici pentru deficitul de personal de 8.000 de posturi şi nici pentru recuperarea celor 1,5 milioane de ore suplimentare”, susţinea OMNIA.

De-a lungul protestelor, sindicaliştii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de Raluca Prună, pe care au numit-o „ministrul deţinuţilor" şi au acuzat-o că „guvernează arogant, prin declaraţii de presă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor