Ministrul german de interne a declarat că este exclus ca România şi Bulgaria să adere la Schengen în 2012

Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich. (Adam Berry / Getty Images)
Epoch Times România
03.08.2012

Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat, într-un interviu acordat Rheinische Post, că în opinia sa este exclus ca România şi Bulgaria să adere la Schengen în 2012.

”La acest moment consider că este exclusă deschiderea graniţelor pentru România şi Bulgaria”, a declarat ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich.

Oficialul de la Berlin şi-a exprimat scepticismul în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să intre în Schengen anul acesta cu graniţele maritime şi aeriene şi anul viitor cu graniţa terestră, aşa cum au propus Franţa şi Germania.

”Sunt sceptic că anul acesta vom putea trece la prima etapă”, a precizat ministrul german de interne.

Ministrul de externe, Andrei Marga, declara, la 1 august, că la această oră nu există vreun semn de modificare a calendarului privind aderarea în două etape, prima în octombrie şi a doua în martie 2013.

”La această oră, calendarul intrării în Schengen în cele două etape: octombrie, frontiera aeriană şi frontiera maritimă, martie, frontiera terestră, acest calendar nu a fost modificat până la acest moment de nimeni. Desigur se aşteaptă vocea celor care au propus această soluţie, vocea Germaniei şi vocea Franţei, dar până la această oră nu există vreun semn de schimbare a calendarului”, a spus şeful diplomaţiei.

Ministrul de externe, Andrei Marga, a declarat, la 23 iulie, după reuniunea CAE de la Bruxelles, că se va aştepta al treilea raport MCV din decembrie pentru a se discuta de aderarea României la Schengen.

Întrebat dacă are o confirmare că raportul MCV din 18 iulie se va discuta în septembrie la JAI, Andrei Marga a declarat că au loc zilele acestea discuţii pe această temă între experţi.

”Aşa se ştie. Au loc în aceste zile discuţii între experţi şi apoi raportul vine promovat la un alt nivel al discuţiei”, a precizat Marga.

Andrei Marga consideră că trebuie mers pe soluţia aderării în două etape, dar recunoaşte că se va aştepta raportul MCV din decembrie.

”Părerea noastră este că trebuie mers înainte în ritmul în care s-a proiectat şi o să vedem, dar este clar că se va aştepta şi raportul de care vorbiţi”, a spus ministrul de externe, întrebat dacă nu ar fi mai bine să fie amânată discuţia pe Schengen de la JAI-ul din septembrie până după raportul MCV din decembrie.

Şeful diplomaţiei române a mai precizat că UE va analiza modul în care Guvernul român aplică recomandările cuprinse în raportul din 18 iulie şi abia după aceea se va face un pas spre aderarea la Schengen.

”Nu s-a scos din discuţie soluţia în două etape (...) Discuţiile care sunt nu au dus în vreun fel la a submina această propunere, care ştim bine, este la origine germană, este rezultatul unui compromis între Germania şi Franţa, soluţie promovată la ora respectivă de preşedinţia poloneză. În discuţiile pe care le-am avut, a intrat pe agendă desigur şi acest subiect, deci raportul pe MCV şi, desigur intrarea în Schengen, care sunt legate de unele state, de altele nu sunt legate foarte strict şi urmează ca în continuare să se ia notă de raportul pe MCV, să se observe acţiunile Guvernului român şi, nu omit să spun imediat, am subliniat şi aici că, în ceea ce priveşte Guvernul român, va aplica ceea ce se recomandă în raportul pe MCV, încât, dacă şi aceste lucruri sunt realizate, avem a doua mare premisă pentru ceea ce am spus şi anume sentimentul profund că se va face un pas”, a declarat Andrei Marga, întrebat pe ce se baza când spunea că are ”o presimţire lăuntrică” privind aderarea la Schengen la toamnă.

”Pot să vă spun aşa, ca un sentiment lăuntric, cred că vom merge pe această soluţie (n.r.-aderarea în două etape la Schengen), cred că pe ea se va merge, evident se va urmări derularea cu corectitudine a referendumului şi apoi se va lua decizia”, a declarat, la 21 iulie, ministrul de externe, la Realitatea Tv.

După raportul intermediar din februarie, Olanda a precizat că aşteaptă un raport pozitiv în iulie pentru a lua o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

La Consiliul European din 1 şi 2 martie s-a stabilit luarea în discuţie a aderării celor două ţări la Consiliul JAI din septembrie.

Cum raportul din iulie a fost negativ şi pentru România şi pentru Bulgaria, experţii apreciază că este puţin probabil ca cele două ţări să adere la Schengen în 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor