Ministrul Energiei: "Vrem să nu mai trăim în zone gri, permisibile la compromisuri periculoase"

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a dat startul unui proces de transparentizare pe care şi-l doreşte a fi ireversibil. Planul a fost deja conceput, urmează acum instituţionalizarea propriu-zisă.
Victor Grigorescu (facebook.com)
Andrei Pricopie
14.08.2016

Guvernul Cioloş a început să facă ordine în domeniul energiei. Victor Grigorescu şi-a exprimat speranţa duminică, pe contul său de Facebook, că procesul de transparentizare pe care l-a început la Ministerul Energiei va fi unul ireversibil.

"Nu ţine exclusiv de mine şi de colegii mei, oricât de dedicaţi am fi, ci mai ales de participarea societăţii civile. E nevoie de o continuă responsabilizare socială, la care trebuie să contribuim cu toţii, dacă vrem ca pe viitor să nu mai trăim în zone gri, permisibile la compromisuri periculoase", a declarat ministrul Energiei.

Împreună cu reprezentanţii mai multor organizaţii non-guvernamentale, care au răspuns invitaţiei lansate de Ministerul Energiei, Victor Grigorescu a stabilit ca proiectul de transparentizare a activităţilor din domeniul energetic să ţintească cinci direcţii:

1. achiziţiile publice;

2. conflictul de interese şi incompatibilităţile;

3. etica în sectorul întreprinderilor publice;

4. transparentizarea companiilor de stat – obiectiv ce include şi zona de "open data" şi avertizorul de integritate.

"Am stabilit ca în scurt timp să formalizăm acest proiect sub forma unui protocol şi a cinci subgrupuri de lucru care să propună măsuri concrete pentru a face lucrurile să se întâmple.

Este una din "moştenirile" pe care le lăsăm la Ministerul Energiei şi e una dintre acţiunile care trebuie să genereze schimbări importante în viitorul apropiat. Lucrurile bune se construiesc cu perseverenţă şi îndărătnicie în multe cazuri. E nevoie de răbdare şi curaj", a precizat ministrul Energiei.

Pe 8 august, Victor Georgescu anunţa pe reţeaua de socializare că a început o "Revoluţie tăcută" în energie, nu o "Răscoală", aşa cum i-au cerut mai multe voci.

"Am început o "Revoluţie tăcută" în energie. Nu o "Răscoală", cum ne cer multe voci. Suntem un stat de drept şi doar infractorii îşi pot permite să sară legea. Am început o transparentizare ireversibilă pe care o vom instituţionaliza în aceste ultime luni. Nu mă aştept să fim lăudaţi în public pentru acest lucru.

Săptămâna asta am publicat primul raport al Corpului de Control al Ministerului Energiei pornit de la o sesizare a Avertizorului de Integritate. A trecut aproape neobservat. Aşa cum trec multe dintre schimbările pe care acest Guvern le face. E firesc, pentru că nu suntem în situaţia în care şobolanii să părăsească corabia de teamă, ci îşi ascut ghearele şi colţii pentru perioada grea care urmează", afirma atunci ministrul Energiei.

Victor Grigorescu a subliniat că proiectul "Transparenţă în energiei" este unul vital pentru Guvernul Cioloş şi şi-a exprimat speranţa că-i va avea alături pe reprezentanţii societăţii civile pentru ca "împreună să reuşim să luăm vălul care ascunde hoţiile şi sub care se ascund cei care au distrus cu lăcomie companiile de stat."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor