Ministrul demisionar Andrei Gerea, acuzat că forţează căpuşarea companiei Electrica

Ministrul demisionar al Energiei, Andrei Gerea, încearcă, pe ultima sută de metri, să îşi impună oamenii în Consiliul de Administraţie al Electrica şi să pună astfel, post-mortem, mâna pe bani, acuză Freedom House, Centrul Român de Politici Europene şi Expert Forum.
Andrei Gerea (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
11.11.2015

"Guvernul Ponta moare, dar nu se predă – Un ultim abuz? Am asistat la un abuz care arată că politicienii nu au înţeles nimic din evenimentele ultimelor zile. Oamenii cer responsabilitate, depolitizare şi profesionalism", au transmis marţi, în cadrul unui comunicat de presă, cele trei ONG-uri.

Anul trecut, România a listat la bursa din Londra compania Electrica. O listare de succes, care a reuşit să strângă 496 de milioane de euro, fonduri care ar fi trebuit investite pentru ca sistemul de furnizare a energiei electrice să funcţioneze şi pe viitor la standarde cel puţin rezonabile şi pentru a se dezvolta. Pentru a atrage încrederea investitorilor, România a promis management profesionist şi urmărirea performanţei.

Guvernul (Ministerul Energiei) a numit după procedură, pe criterii de competenţă, membrii în Consiliul de Administraţie. Noii acţionari au numit persoane cu experienţă în domeniu, care au condus companii energetice mari din Uniunea Europeană. Noul Consiliu de Administraţie a propus proceduri de etică şi responsabilitate, a oprit investiţii inutile făcute doar pentru a se încasa comisioane şi a încercat să facă din Electrica o companie rentabilă.

"Noul ministru Andrei Gerea a încercat să-i aducă "la ordine" pe membrii CA. A încercat să intervină arbitrar în activitatea companiei, să anuleze planurile de investiţii şi decăpuşare. În fine, a încercat să deturneze banii colectaţi prin ieşirea la bursă pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a încercat să intervină peste membrii CA.

Întrucât a eşuat, azi (marţi - n.r.) a pus în practică un plan indirect: a propus creşterea numărului de membri din CA de la 5 la 7, care automat duce la schimbarea membrilor actuali, care au promovat politicile etice. Practic, ministrul demisionar Gerea încearcă să-şi numească oameni în CA al Electrica şi să pună astfel, post-mortem, mâna pe bani. Un guvern mort care încă mai face mizerii", se arată în comunicatul citat.

Mai rău chiar, potrivit celor trei ONG-uri, BERD (acţionar minoritar) a propus ca cei numiţi în viitorul CA să respecte criterii de profesionalism şi integritate, dar propunerea a fost respinsă de minister. "Suntem în situaţia în care băncile străine se îngrijesc mai mult de participaţiile statului român decât miniştrii români."

"Acest caz e mai mult decât despre Electrica. Companiile de stat reprezintă încă un sector uriaş în România, iar cele mai multe sunt căpuşate. Indiferent dacă vor fi privatizate sau nu, ele trebuie decăpuşate. Trebuie să adopte management modern şi practici etice solide.

Dacă România dă semnalul că nu-şi ţine angajamentele luate la listare, atunci toate viitoarele ieşiri pe bursă pot fi compromise: de ce ar mai investi oamenii bani în companiile româneşti? Iar fără investiţii sectorul energetic şi companiile de stat în general se vor scufunda în datorii. În acest context, nu este vorba doar despre căpuşarea unei companii de stat, ci despre iresponsabilitatea unui ministru demisionar", se mai arată în comunicatul ONG-urilor.

În acest context, organizaţiile non-guvernamentale solicită viitorului guvern să oprească acest proces, să renunţe la schimbarea componenţei Consiliului de Administraţie al Electrica, să revină la numărul de 5 membri pentru CA iar, dacă nu este posibil, să numească membrii suplimentari prin selecţie deschisă, căutând profesionişti integri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor