Ministrul Apărării anunţă introducerea corpurilor de "voluntari în termen": "Peste 10-15 ani nu va mai avea cine să apese pe buton"

Ministrul Apărării, Ionuţ Moşteanu, a anunţat miercuri, la Antena 3 CNN, introducerea unei noi forme de voluntariat în armată: „militar voluntar în termen”. Acest program va presupune o perioadă de pregătire de patru luni. Oficialul a subliniat importanţa atragerii tinerilor către cariera militară, avertizând că, în lipsa unei generaţii pregătite, „peste 10-15 ani nu va mai avea cine să apese pe buton”.
„Avem o armată permanentă foarte bine pregătită, formată din oameni valoroşi, inclusiv mulţi tineri care intră în sistem. Dar trebuie să extindem această bază şi să ne gândim la viitor. Degeaba avem echipamente moderne, dacă nu va mai avea cine să le folosească. Dezvoltăm mai multe forme de voluntariat şi sperăm ca tot mai mulţi tineri să se apropie de armată în acest mod”, a declarat Moşteanu.
El a menţionat că în prezent rezerva voluntară numără aproximativ 4.700 de persoane, iar cifra rezerviştilor operaţionali este clasificată, aşa cum este în toate armatele lumii. „Este esenţial să creştem atât efectivele armatei permanente, cât şi ale rezervei voluntare”, a adăugat ministrul.
Oficialul a explicat că noua formă de voluntariat, „militar voluntar în termen”, va include un program de pregătire de patru luni, fiind parte din eforturile de modernizare şi adaptare a sistemului militar.
„Orice armată modernă are atât personal permanent, cât şi o rezervă — fie operaţională, fie voluntară. Şi noi avem rezervişti voluntari care participă periodic la antrenamente, cam la doi ani, timp de 15 zile. Toate ţările europene şi-au revizuit, în ultimii ani, politicile de pregătire a populaţiei pentru apărare”, a conchis Moşteanu.