Vicepreşedinte CSM: "Este normal ca pensia unui magistrat să nu fie mai mare decât salariul în plată"

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îşi exprimă acordul faţă de modificarea legislaţiei privind pensiile magistraţilor, astfel încât acestea să nu mai depăşească nivelul salariilor aflate în plată. Vicepreşedintele CSM, Claudiu Sandu, a declarat că o asemenea măsură este aşteptată şi de Comisia Europeană, relatează B1.
În prezent, pensiile magistraţilor sunt calculate printr-o formulă care duce adesea la valori mai mari decât salariile pe care aceştia le-au avut în activitate. În acest context, Claudiu Sandu consideră necesară o corectare legislativă care să restabilească echitatea. Potrivit acestuia, este firesc ca pensia unui magistrat să nu depăşească salariul corespunzător funcţiei.
„Referitor la pachetul legislativ aflat în discuţie, care vizează şi magistraţii, considerăm că este necesară o intervenţie pentru corectarea unor inechităţi existente, mai ales în ceea ce priveşte pensiile care depăşesc salariile în plată, ceea ce este, evident, inechitabil”, a afirmat Sandu în cadrul emisiunii „Bună Dimineaţa, România!” de la B1 TV.
Vicepreşedintele CSM a subliniat că aceste inechităţi au fost semnalate şi de Comisia Europeană, care a cerut autorităţilor române să ia măsuri pentru a restabili echilibrul.
„Şi Comisia Europeană a observat această situaţie şi aşteaptă din partea României măsuri de corectare. Considerăm că este firesc ca pensia unui magistrat să nu fie mai mare decât salariul în plată”, a adăugat Sandu.
Totodată, el a ţinut să clarifice informaţiile apărute în spaţiul public privind vârsta de pensionare a magistraţilor. În replică la o afirmaţie a premierului Ilie Bolojan, care a spus că media de vârstă la pensionare ar fi de 48 de ani, Sandu a precizat că aceasta este, în realitate, de 55 de ani, şi a susţinut mulţi magistraţi aleg să îşi continue activitatea până la 60 de ani.
„Am avut şi vom continua să avem intervenţii publice din partea CSM, deoarece gestionăm cariera magistraţilor şi cunoaştem realitatea. Informaţia privind o medie de pensionare la 48 de ani este incorectă. În prezent, media este de 55 de ani, iar mulţi magistraţi aleg să rămână în funcţie şi după 60 de ani, fiind dedicaţi profesiei”, a explicat vicepreşedintele CSM.
Premierul Ilie Bolojan a susţinut recent că, în perioada în care a ocupat funcţia de preşedinte interimar, 90% dintre magistraţii care s-au pensionat aveau 48 de ani. El a menţionat că a existat o singură excepţie – o judecătoare care a lucrat până la vârsta de 60 de ani.
„Avem o pensionare prea timpurie a magistraţilor. În perioada în care am semnat deciziile de pensionare, 90% aveau 48 de ani. Doar o doamnă judecător a rămas în activitate până la 60 de ani. Mi-am propus să o caut şi să-i duc un buchet de flori pentru dedicarea ei”, a spus Bolojan într-o conferinţă de presă.