Întâlnire de urgenţă a miniştrilor UE de Interne pentru rezolvarea crizei europene a refugiaţilor

Miniştrii de interne şi ai justiţiei din Uniunea Europeană se vor întâlni luni la Bruxelles într-o încercare de a elabora o politică unită asupra abordării numărului imens de imigranţi care fug de conflictele şi sărăcia din ţările lor şi sosesc în Europa cu speranţa că vor găsi un refugiu şi o viaţă mai bună, conform Deutsche Welle.
O familie de refugiaţi este săltată de poliţişti de pe o cale ferată din oraşul ungar Bicske, 3 septembrie 2015. (Captură foto)
Andrei Popescu
14.09.2015

Miniştrii de interne şi ai justiţiei din Uniunea Europeană se vor întâlni luni la Bruxelles pentru a elabora o politică unită asupra abordării numărului imens de imigranţi care fug de conflictele şi sărăcia din ţările lor şi sosesc în Europa cu speranţa că vor găsi un refugiu şi o viaţă mai bună, conform Deutsche Welle.

Miniştrii vor avea de înfruntat o provocare imensă în vederea găsirii unei abordări comune pentru rezolvarea acestei situaţii, în condiţiile în care mai mulţi membri ai blocului european se opun planurilor Comisiei Europene de a redistribui 120.000 de refugiaţi pe baza unor cote obligatorii.

Ungaria, Republica Cehă, Slovacia şi România încă rezistă în faţa implementării programului de redistribuire.

Ungaria, care a raportat sâmbătă un număr record de 4.330 de refugiaţi nou sosiţi, plănuieşte să finalizeze marţi un gard la graniţa sa cu Serbia pentru a opri imigranţii să pătrundă pe teritoriul său. Tot marţi vor intra în vigoare mai multe legi stricte privind securitatea ungară, în baza cărora cei care vor trece ilegal graniţa ţării ar putea primi pedepse de până la 3 ani de închisoare.

De asemenea, luni, Austria va trimite armata la graniţa cu Ungaria pentru controale amănunţite la imigranţii care vin, conform B1 TV.

Premierul ceh Bohuslav Sobotka a declarat că ţara sa nu va accepta niciodată cotele obligatorii pentru refugiaţi, în timp ce Slovacia a anunţat că va încerca, în cadrul întâlnirii de luni, să blocheze orice plan bazat pe astfel de cote.

România, în schimb, refuză să primească mai mult de 1.785 de refugiaţi, deşi Uniunea Europeană a cerut Bucureştiului să primească 4.650 de refugiaţi în baza acestui sistem de cote.

Înaintea discuţiilor de luni, cancelarul german Angela Merkel s-a întâlnit cu preşedintele francez Francois Hollande pentru a discuta despre paşii următori ce trebuie luaţi în privinţa afluxului puternic de refugiaţi.

Germania, care a primit până acum cel mai mare număr de imigranţi care caută azil comparativ cu orice altă naţiune UE, a făcut apel la celelalte state membre să participe la sistemul de cote.

Săptămâna trecută, atât Germania cât şi Austria şi-au deschis graniţele pentru a uşura presiunea de pe umerii Ungariei, în cadrul a ceea ce au declarat că este o măsură temporară de urgenţă. Dar numărul imens de imigranţi care au continuat să sosească în Germania a forţat guvernul din Berlin să introducă duminică controale vamale temporare la graniţa cu Austria şi să suspende serviciile de trenuri ce sosesc din ţara învecinată.

Autorităţile din landul german sudic Bavaria au declarat că un total de 12.200 de refugiaţi au sosit sâmbătă cu trenul în München şi că alţi 4.500 au sosit duminică seara.

Republica Cehă a declarat că va urma exemplul Germaniei şi va intensifica măsurile de securitate la graniţa sa cu Austria.

Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a declarat duminică că decizia reintroducerii măsurilor de control la graniţă subliniază necesitatea găsirii unui răspuns european la criza refugiaţilor.

Numind întâlnirea de luni “critică”, UNHCR a declarat că un astfel de răspuns ar trebui să includă un program pentru redistribuirea corectă a refugiaţilor în rândul tuturor ţărilor UE.

UNHCR a avertizat de asemenea împotrivă unei “fragmentări” a regulilor UE privind frontierele.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor