”O expoziţie excelentă ce iradiază seninătate”

”O expoziţie inedită!...”, a exclamat Aliona Vîrlan, directorul Bibliotecii de Arte ”Tudor Arghezi” din municipiul Chişinău. Astfel este considerată Expoziţia Internaţională de Artă ”Adevăr-Compasiune-Toleranţă” organizată de către Asociaţia Obştească Falun Dafa.
Ana Chitoroagă
29.12.2011

”O expoziţie inedită!...”, a exclamat Aliona Vîrlan, directorul Bibliotecii de Arte ”Tudor Arghezi” din municipiul Chişinău. Astfel este considerată Expoziţia Internaţională de Artă ”Adevăr-Compasiune-Toleranţă” organizată de către Asociaţia Obştească Falun Dafa.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, Asociaţia Obştească Falun Dafa a prezentat un set de 28 lucrări inedite în incinta Bibliotecii de Arte ”Tudor Arghezi” din municipiul Chişinău.

În acelaşi timp, pe parcursul desfăşurării expoziţiei, au fost marcate două evenimente importante: 5 decembrie 2011 – Ziua Internaţională a Voluntariatului – zi în care a avut loc şi vernisajul Expoziţiei şi 10 decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului – zi în care toţi trebuie să spunem: Nu violenţei! Stop persecuţiilor!

Directorul Bibliotecii, Aliona Vîrlan a rămas profund impresionată de aceste minunate picturi şi a declarat pentru Epoch Times România: ”Cu siguranţă nu am mai văzut aşa o expoziţie inedită, nemaipomenită. Într-adevăr la noi nu au existat şi nu vor exista aşa pictori... Avem multe de învăţat. Expoziţia ”Adevăr – Compasiune Toleranţă” este ceva sublim, ce te învaţă, te pune să meditezi, îţi impune să cauţi pentru a afla mai mult...”

Toţi bibliotecarii au rămas impresionaţi de această expoziţie, iar mesajul îndurerat a fost primit cu sufletul deschis.

În acest context, Anastasia Moldovanu, bibliotecar principal în cadrul Bibliotecii de Arte ”Tudor Arghezi” din Chişinău, a menţionat că Expoziţia ”Adevăr – Compasiune Toleranţă” este ”o expoziţie foarte importantă prin mesajul său care este destul de convingător... Iar lansarea expoziţiei este un act civic, de demnitate şi comportament, de atitudine faţă de încălcările grave ale libertăţii omului, ce au loc în China zilelor noastre. Este o acţiune de voluntariat a unor oameni consacraţi, ce militează pentru dreptate şi sănătatea fizică şi morală a cetăţenilor.”

Totodată interlocutoarea consideră că ”Expoziţia este un material informativ amplu şi face apel chiar şi la cultura chineză ce se degradează pe zi ce trece, dar care este o cultură foarte străveche. Am rămas impresionată de evenimentele ce au loc în China... Pentru noi, basarabenii acestea nu sunt ceva străin, căci şi noi am trecut prin violenţă, teroare, neagră persecuţie, foamete şi printr-un şir de alte evenimente provocate de un regim comunist... Iar persecuţia – vizează fiecare individ al societăţii. Căci dacă avem violenţă nu avem progres, ci din contră avem regres...”.

Publicul eterogen care a vizitat expoziţia a rămas impresionat uneori până la lacrimi de frumuseţea picturilor, de mesajul divin şi totodată dureros pe care îl poartă lucrările.

În acest sens Nona Vrabie a declarat că ”Prezenta expoziţie m-a impresionat foarte mult. O pictură realistă care te pătrunde adânc şi care atinge cele mai sensibile coarde sufleteşti. Fiecare tablou emană atâta expresivitate, încât ai impresia că te transpui în mijlocul evenimentelor prezentate. Mi-a plăcut foarte mult expoziţia şi vreau să spun că mi-a trezit multe emoţii şi m-a făcut să reflectez asupra existenţei noastre. Expoziţia este cu certitudine reuşită.”

Totodată, în Cartea opiniilor vizitatorilor Expoziţiei , cineva a remarcat: ”Excelentă expoziţie, frumoase picturi, care iradiază seninătate. Am rămas impresionat profund. Mulţumesc mult.”

Vizitatorul Burac Mihail, consideră că această expoziţie este ”cu un efect colosal de mare asupra modului de a înţelege viaţa, existenţa şi felul în care noi trebuie să ne urmăm calea. Iar principiile [Adevăr-Compasiune-Toleranţă] îmi par un etalon perfect atunci când le urmezi... Şi cu această ocazie –Opriţi Persecuţia din China!”

Artiştii care şi-au expus lucrările în faţa comunităţii internaţionale speră că în felul acesta vor putea opri persecuţia, care trebuie să se termine cât mai curând. Astfel consideră şi vizitatoarea Crăciun Ana ”...Imensul mesaj al tuturor tablourilor este ceva magnific pentru mine. Din cele văzute şi meditaţiile făcute asupra lor, niciodată nu m-aş fi gândit că şi în zilele noastre mai persistă astfel de momente groaznice şi teribile. Totuşi omul este o fiinţă divină, mereu aspiră spre ceva nou, de aceea eu cred că într-o bună zi va fi pace şi înţelegere şi pe acele meleaguri...”

Vizitatorii, care au ascultat cu sufletele la gură explicaţiile ghizilor voluntari şi-au pus multe semne de întrebare, la care nu au resit să-şi găsească un răspuns: ”Ce se întâmplă cu noi Oamenii... şi încotro mergem, dacă acceptăm liniştiţi ca aproapele nostru să fie umilit, torturat, încarcerat şi chiar ucis pentru că doreşte să ducă o viaţă după un standard moral mai ridicat?...

Amintim că anterior, Expoziţia “Adevăr, Compasiune, Toleranţă” a fost prezentată în municipiul Chişinău, oraşul Călăraşi şi în oraşul Străşeni unde de asemenea s-a bucurat de un mare succes. Râuri de oameni au tot curs spre localurile expoziţiei unde lucrările pictate cu culorile durerii le vorbeau de la inimă la inimă...

***

Expoziţia de Artă ”Adevăr, Compasiune, Toleranţă”, a făcut înconjurul lumii din anul 2004, a fost găzduită şi prezentată în diverse săli de expoziţie din peste 45 de ţări şi 210 oraşe, ajungând şi în Republica Moldova.

Publicului i-au fost prezentate 28 picturi din creaţia grupului internaţional de artişti consacraţi: Kathleen Gillis, Kunlun Zhang, Xiaoping Chen, Xiqiang Dong şi alţii.

Fiecare tablou al expoziţiei reprezintă o poveste adevărată, picturile fiind realizate din dorinţa de a face cunoscute oamenilor lumii crimele persecuţiei şi torturile la care sunt supuşi practicanţii Falun Dafa în China zilelor noastre, precum şi frumuseţea unei vieţi trăite după standarde morale înalte.

Trei dintre artişti au fost ei înşişi victimele persecuţiei, fiind torturaţi şi bătuţi de către autorităţile chineze în lagăre de muncă forţată şi centre de detenţie din China. Unul dintre ei este încă deţinut în China.

Expoziţia prezintă contrastul dintre serenitatea practicii Falun Gong şi persecuţia şi tortura îndurate de mulţi practicanţi Falun Gong în China, aflaţi în capcana regimului comunist.

Artiştii cit şi organizatorii Expoziţiei din întreaga lume speră ca, prin expunerea acestor imagini în faţa comunităţii internaţionale, vor putea opri persecuţia şi salva vieţi nevinovate. www.falunart.org

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor