Ministerul Turismului transferă Cazinoul din Constanţa în administrarea Primăriei

Cazinoul din Constanţa.
Cazinoul din Constanţa. (wikipedia)

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a stabilit să transfere Cazinoul din Constanţa în administrarea Consiliului Local, ca urmare a iniţiativei primarului Radu Mazăre, formulată după şedinţa de consiliu local din 5 septembrie.

Din cauza unei alocări insuficiente de fonduri şi a dublei reduceri a bugetului MDRT în anul 2012, s-a decis că ministerul nu are capacitatea financiară de a investi în reabilitarea Cazinoului.

Suma necesară, la momentul preluării Cazinoului de către MDRT, era de 40 de milioane de lei, din care au fost alocate doar 10 milioane; ulterior, suma a ajuns la 7 milioane de lei, ca urmare a primei reduceri a bugetului MDRT, la începutul acestui an.

“Fiind un obiectiv din patrimoniul Consiliului Local Constanţa, credem că datoria de a-i găsi cea mai bună funcţionalitate şi modalitate de administrare este a Primăriei. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului este conştient de importanţa Cazinoului ca obiectiv turistic, motiv pentru care va face demersuri pe lângă Primăria Constanţa să administreze imobilul astfel încât acesta să rămână şi cu valenţa sa de obiectiv turistic. Pe de altă parte, credem că acesta trebuie introdus în circuitul economic, să aducă bani şi nu doar să fie vizitat de turişti. Cele două funcţiuni pot fi îmbinate fără probleme, fie că imobilul este administrat de primărie sau de un investitor privat, cu condiţia ca acest lucru să fie bine convenit”, a declarat Cristian Bărhălescu, secretar de stat pentru turism în MDRT.

Cazinoul din Constanţa a fost preluat, la 31 august 2011, de către MDRT de la Consiliul Local Constanţa, pentru a fi reabilitat, iar apoi imobilul urma sa revină în administrarea Primăriei.

Potrivit Hotărârii Consiliului Local, reabilitarea ar fi trebuit să înceapă în maximum un an de la preluare şi să nu depăşească o durată de 3 ani. Lucrările de reabilitare nu s-au încadrat în termenul prevăzut, ca urmare a faptului că procedurile de licitaţie pentru serviciile de proiectare şi execuţie a lucrări au început târziu şi au fost îngreunate de contestaţiile formulate.

Licitaţie anulată

Astfel, deşi cazinoul a fost preluat de MDRT în 31 august 2011, licitaţia a fost început în data de 29 martie 2012, adică la 7 luni de la preluarea imobilului.

Licitaţia a fost anulată la 28 mai 2012. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis contestaţiile formulate, considerând că există, într-adevăr, vicii atât în criteriile de selecţie cât şi în criteriile tehnico-economice.

În aceste condiţii s-a ajuns într-un punct în care ministerul nu mai era capabil să se încadreze în termenul legal de începere a lucrărilor de reabilitare. Demararea unei noi proceduri de licitaţie, chiar în cazul în care nu s-ar mai fi confruntat cu o contestaţie, ar fi dus oricum la depăşirea termenului impus de începere a lucrărilor, situaţie în care, potrivit reglementărilor din 2011, cazinoul ar fi revenit în administrarea Primăriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne