Liderul nord-coreean ameninţă: "Teritoriul continental al SUA este în raza noastră de acţiune"

După testul cu rachetă intercontinentală de vineri, liderul nord-coreean, Kim Jong-un, susţine că tot teritoriul Statelor Unite poate fi lovit, de acum încolo, de Phenian. Secretarul de stat american Rex Tillerson atrage atenţia Rusiei şi Chinei că poartă o "responsabilitate unică şi specială".
Liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Liderul nord-coreean a declarat "cu mândrie" că testul de vineri a demonstrat capacitatea Coreei de Nord de a lansa un tir "oriunde şi oricând", şi că "teritoriul continental al SUA este în raza noastră de acţiune", potrivit relatării de sâmbătă a agenţiei oficiale nord-coreene KCNA.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a atras atenţia Rusiei şi Chinei că "Rusia şi China poartă o responsabilitate unică şi specială în creşterea ameninţărilor pentru stabilitatea regională şi globală, ca susţinători economici ai programului nuclear balistic al Coreii de Nord".

Tillerson a mai notat că testul cu rachetă intercontinentală de vineri este o încălcare flagrantă a numeroaselor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit preşedintelui american Donald Trump, testele nord-coreene cu rachete balistice intercontinentale reprezintă o acţiune imprudentă şi periculoasă ce ar izola mai mult Coreea de Nord, nefiind menite să "asigure securitatea Coreei de Nord".

Cele două ţări vizate au reacţionat prin apelurile lor obişnuite. Astfel, sâmbătă, China a îndemnat părţile implicate la reţinere, iar Rusia a cerut comunităţii internaţionale "să nu-şi piardă cumpătul".

Imediat după testul de vineri Pentagonul a anunţat că şefii armatelor americane şi sud-coreene au luat în considerare "opţiuni de răspuns militar".

"Analiza noastră arată că era o rachetă balistică intercontinentală, ceea ce era de aşteptat", a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, care a mai reiterat şi că lansarea nu a reprezentat o ameninţare la adresa Americii de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe