Ministerul Justiţiei nu va aduce modificări la cadrele normative ale CSM, DNA şi ANI
alte articole
Nu se vor aduce modificări la cadrele normative ale CSM, DNA şi ANI, a informat vineri Ministerul Justiţiei, printr-un comunicat de presă.
"Ministerul Justiţiei nu are în lucru şi nici nu şi-a propus să aducă modificări cadrului normativ în vigoare aplicabil Consiliului Superior al Magistraturii, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi/sau Agenţiei Naţionale pentru Integritate", se precizează în comunicatul emis de minister, citat de evz.ro.
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a ţinut să facă această precizare după ce mai multe persoane din sistemul de justiţie, dar şi din zona politică au atras atenţia cu privire la intenţia de a reduce competenţele ANI, precum şi de a pune Parchetele şi CSM sub control parlamentar.
Mona Pivniceru: "Expertiza şi imaginea bună a Laurei Kovesi vor contribui la ridicarea MCV"
Decizia de a a-l numi pe fostul procuror general al României la Bruxelles, Laura Codruţa Kovesi, a fost luată pentru ridicarea MCV, a declarat luni seară ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru. Mai exact, expertiza şi imaginea bună a Laurei Codruţa Kovesi vor contribui la ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, a precizat Mona Pivniceru.
"Din punctul meu de vedere, Laura Codruţa Kovesi a stat la baza restructurării sistemului parchetelor din România. Are o bună expertiză în domeniu. Această expertiză s-a văzut din rapoartele MCV care tot timpul au marcat pozitiv activitatea domniei sale. Noi sunt în plin mecanism care probabil se va eterniza, situaţie în care eu am luat decizia de a o numi exact pe domnia sa într-o zonă atât de sensibilă, pentru ca activitatea Ministerului Public ne va urmări şi în viitor. Şi atunci, dat fiind expertiza sa, poziţia bună, imaginea bună pe care o are la Bruxelles m-am gândit că din acea poziţie va contribui la ridicarea mecanismului", a declarat ministrul la Antena 3.
Mona Pivniceru a mai precizat că fostul procuror general al României va contribui "măcar" cu o informare exactă a reformelor din sistemul parchetelor şi din sistemul judiciar.
''Cred că am luat o decizie înţeleaptă. Expertiza în domeniu trebuie valorificată", a subliniat Mona Pivniceru.
Mona Pivniceru a mai precizat că singura obiecţie care i s-a adus Laurei Codruţa Kovesi a fost o ''oarecare lipsă de independenţă''.
Ministrul nu a luat o decizie referitor la ce va face după alegeri
"Între a da satisfacţie opiniei publice pentru o lipsă de independenţă care ar trebui demonstrată la un moment dat şi a acoperi nişte nevoi cerute de MCV, eu am preferat să acopăr acele nevoi", a precizat ministrul.
Mona Pivniceru a mai declarat că nu ea o evaluează pe Laura Codruţa Kovesi ca un reformator, ci chiar pentru MCV.
Ministerul Justiţiei nu are în lucru şi nici nu şi-a propus să aducă modificări cadrului normativ în vigoare aplicabil Consiliului Superior al Magistraturii, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi/sau Agenţiei Naţionale pentru Integritate
"Împotriva mea nu s-a făcut nici un fel de presiune până acum. Eu am spus de la început, prima presiune făcută peste care nu pot să trec înseamnă încetarea mandatului meu", a precizat ministrul.
Cu toate acestea, Mona Pivniceru nu a luat o decizie referitor la ce va face după alegeri: "Nu ştiu dacă aş accepta să fiu Ministru al Justiţei şi după alegerile de după 9 decembrie".
Se aşteaptă avizul CSM
Comisia constituită la nivelul Ministerului Justiţiei a stabilit persoanele care vor fi propuse pentru a ocupa funcţiile de procuror general al României şi de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat nominalizările care vor fi trimise Consiliului Superior al Magistraturii.
Pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost propus Tiberiu Niţu, iar Ioan Irimie a fost nominalizat în fruntea DNA.
Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie au fost propuşi către Consiliului Superior al Magistraturii, care va aprecia dacă cei doi sunt potriviţi pentru a ocupa cele două posturi.
Magistraţii de la CSM au la dispoziţie 60 de zile în care să-i analizeze pe cei doi candidaţi şi apoi să emită un aviz consultativ. Decizia finală urmează să fie luată de preşedintele României.
Procedura de numire a procurorului general şi a şefului DNA este urmărită cu interes de oficialii europeni care au cerut autorităţilor române să organizeze o procedură transparentă de stabilire a persoanelor care vor ocupa cele două funcţii importante în stat.
În acest context, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a atras atenţia că dacă nu se vor respecta regulile democratice la cele două numiri acest lucru ar putea afecta parteneriatul strategic dintre cele două ţări.