Bâlbâieli pe tema verificării "magistraţilor acoperiţi". Iohannis, somat de UNJR să intervină
alte articole
În lumina noilor declaraţii făcute de şeful Cancelariei Prezidenţiale Dan Mihalache, potrivit cărora Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu are capacitatea să verifice pe cont propriu dacă există agenţi acoperiţi ai serviciilor secrete printre magistrati, UNJR solicită publicarea de îndată a deciziei CSAT în baza căreia Preşedinţia a anuntat, cu o zi în urmă, că s-au făcut verificări şi "nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii" în justitie, se arată într-un comunicat al instituţiei conduse de Dana Gîrbovan.
De asemenea, UNJR solicită preşedintelui Klaus Iohannis lămuriri publice cu privire la procedura urmată de CSAT, care a condus la comunicatul Presedinţiei că nu există ofiţeri acoperiţi în justitie, în condiţiile în care Dan Mihalache a afirmat, după ce acel răspuns a fost făcut public, că CSAT nu are instrumente la dispoziţie pentru a verifica declaraţiile date de magistraţi.
"Dubiile exprimate public de un oficial de asemenea grad vis- a- vis de incapacitatea CSAT de a face verificări efective nu fac altceva decât să sporească confuzia şi suspiciunile în spaţiul public că justiţia este influenţată de serviciile secrete, fapt ce contravine principiilor fundamentale ale democraţiei", se arată în comunicatul citat.
UNJR solicită o poziţie publică oficială a Preşedenţiei României şi a CSAT pentru a explica procedura pe care au urmat-o pentru a face aceste verificări.
"Finalizarea tuturor demersurilor pentru transparentizarea relaţiei dintre serviciile secrete şi justiţie este un imperativ absolut pentru a consolida încrederea în justiţie şi a avea garanţia independenţei sale. Fără o justiţie independentă nu poate exista stat de drept", a subliniat asociaţia de magistraţi.
Şeful Cancelariei Prezidenţiale Dan Mihalache a declarat astăzi că CSAT nu are capacitatea de a verifica pe cont propriu dacă printre cei 23.000 de magistraţi sunt şi agenţi acoperiţi ai serviciilor.
"Există obligaţia legală, nu noi am introdus-o, cred că (a fost prevăzut de lege - n.r.) în anul 2005 sau 2006, ca CSAT să verifice aceste lucruri. (...) Dacă mă întrebaţi pe mine este puţin complicat. Nu văd aici foarte bine rolul CSAT şi poate într-o zi această prevedere ar trebui regândită pentru că CSAT nu are instrumente la dispoziţie pentru a verifica 23.000 de magistraţi", a declarat Dan Mihalache, citat de Mediafax.
Şeful Cancelariei prezidenţiale a explicat că CSAT poate doar să trimită declaraţiile pe proprie răspundere date de magistraţi către instituţiile abilitate pentru a face verificări.
"Răspunsul instituţiilor acesta a fost (nu există ofiţeri acoperiţi în rândul magistraţilor -n.r.)", a subliniat Dan Mihalache, adăugând că CSAT nu are capacităţi proprii pentru a "umbla după ofiţeri acoperiţi".
"Am anumite dubii asupra acestei proceduri însă acesta a fost răspunsul instituţiilor statului", a adăugat Dan Mihalache.