Ministerul de Finanţe nu pregăteşte taxe noi

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) informează că nu are în vedere, sub nicio formă, introducerea de taxe şi impozite noi sau majorări ale celor existente pentru a compensa veniturile neîncasate la bugetul de stat prin amânarea introducerii accizei la carburanţi.
Daniel Chiţoiu, PNL (Epoch Times România)
Loredana Diacu
24.12.2013

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) informează că nu are în vedere, sub nicio formă, introducerea de taxe şi impozite noi sau majorări ale celor existente pentru a compensa veniturile neîncasate la bugetul de stat prin amânarea introducerii accizei la carburanţi.

MFP precizează în comunicatul său că "principala sursă de echilibrare a veniturilor, în urma amânării introducerii accizei la carburanţi, o reprezintă îmbunătăţirea colectării veniturilor care se află pe trend crescător", infirmând astfel zvonurile despre impozite şi taxe noi menite să acopere neîncasarea accizei, ca urmare a anunţului făcut de Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI, care informa luni că, "pentru a asigura atingerea ţintei de deficit bugetar de 2,2% din PIB, va fi necesară adoptarea unor măsuri care să compenseze veniturile pierdute în urma amânării cu trei luni a majorării accizei la carburanţi"

În comunicatul de presă, citat de Agerpres, se mai precizează că "impactul bugetar efectiv al amânării introducerii accizei la carburanţi va putea fi cuantificat în luna iulie, în funcţie de evoluţia economiei româneşti şi a încasărilor bugetare în primul semestru din 2014".

De altfel, luni, după ce a explicat că banii neîncasaţi din acciză vor fi luaţi "de la Bugetul Administraţiei Prezidenţiale", premierul Victor Ponta a revenit asupra declaraţiei, explicând că efectul amânării majorării accizelor la carburanţi va fi analizat după primele trei luni şi ca un eventual gol de venituri va putea fi reglat doar prin rectificarea bugetară, care poate fi efectuată abia în semestrul II, când am putea avea o rectificare bugetară negativă.

"O să facem calculele după primele trei luni şi o să vedem dacă este vorba de venituri suplimentare, preşedintele României aprecia că o să avem venituri suplimentare din alte taxe. Dacă se va constata că nu există venituri suplimentare, prima rectificare este în luna iulie şi doar atunci pot fi realocaţi banii", a declarat luni Ponta, citat de Hotnews.

Premierul a mai adăugat că nu se poate vorbi "în general" de majorarea altor taxe.

Reamintim că acciza pe carburanţi a fost subiect de dispută între Cotroceni şi Guvern, şeful statului afirmând în repetate rânduri că acciza nu este necesară, ci reprezintă doar o un nou bir impus de USL populaţiei pentru a-şi finanţa campaniile electorale de anul viitor. Preşedintele ţării a anunţat că nu va promulga Bugetul de Stat dacă Guvernul nu renunţa la acciza pe carburanţi, insistând asupra faptului că există resurse pentru a se asigura finanţarea instituţiilor bugetare şi fără acest nou bir.

Pe 18 decembrie, după îndelungi controverse şi, ulterior, negocieri, Premierul Ponta anunţă public că, "în baza unui compromis politic", s-a decis amânarea introducerii accizei pe carburanţi cu trei luni, urmând ca măsura să fie discutată cu FMI şi că Preşedintele va promulga bugetul.

Conform lui Traian Băsescu, pierderea cauzată de neintroducerea taxei pe carburanţi ar putea fi compensată extrem de uşor, fără a fi necesar să se adopte măsuri fiscale noi. Şeful statului a arătat că suspendarea aplicării pe termen de 3 luni înseamnă 600 milioane lei mai puţin în bugetul de stat, "o sumă foarte mică în raport cu excesele care sunt în buget, care pot fi ajustate în foarte multe zone ale bugetului, unde sunt bani în exces, fie că vorbim de banii de la ministerul domnului Dragnea, fie la serviciul datorii externe. Sunt resurse foarte mari [la buget] pentru ca această taxă barbară să nu fie introdusă."

De asemenea, şeful statului a mai declarat că îşi asumă personal amânarea acestei taxe şi că va explica delegaţiei FMI, aşteptată în ianuarie la Bucureşti, că întroducerea acesteia ar frâna mersul economiei româneşti:

"Când va veni misiunea FMI şi CE voi fi cel care îşi asumă amânarea acestei taxe. Impactul ar fi fost pe cei mai săraci dintre români. Sunt convins că taxa poate fi evitată complet. Acesta va fi obiectivul meu în discuţiile cu FMI şi CE. Nu voi valida nicio scrisoare către board-ul FMI în care e vorba de majorarea accizei" declara Băsescu pe 18 decembrie, când a promulgat Bugetul de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor