Bruxelles-ul intenţionează să mute miliarde de euro din estul Europei în Spania. Tensiunile se amplifică
alte articole
Varşovia şi Budapesta sunt pe cale să piardă sume imense de bani în condiţiile în care Bruxelles-ul propune mutarea a zeci de miliarde de euro, sub formă de fonduri UE, din Europa Estică şi Centrală către state membre lovite cel mai mult de criza financiară, precum Spania şi Grecia.
Scopul este, aparent, acela de a susţine părţile mai puţin dezvoltate ale Uniunii, în condiţiile în care Bruxelles-ul nu doreşte să continue să distribuie bani doar pe baza unor factori precum bogăţia sau PIB-ul unei ţări.
Banii oferiţi statelor UE vor depinde de diferite criterii precum rata şomajului în rândul tinerilor, educaţie, mediu şi inovare.
Polonia a avertizat că impunerea unor condiţii dure privind fondurile UE va cauza “probleme enorme”.
Începând cu 2004, programul UE de alocare de fonduri s-a concentrat pe eliminarea decalajului economic dintre vechile şi noile state membre.
În martie, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că ţara sa este pregătită pentru un buget mai mare. El a insistat ca următorul buget UE să aibă mai multe resurse proprii.
De asemenea, Macron a precizat că, de fapt, cheltuielile ar trebui să depindă de politicile statelor membre.
În luna februarie, liderul francez a declarat: “Mă voi opune unui buget european care va ajuta la finanţarea divergenţelor sociale şi fiscale sau a diferenţelor de valori”.
Responsabilitatea pentru alocarea bugetului aparţine Comisiei Europene, iar guvernele naţionale administrează aproximativ 80% dintre fondurile UE.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut statelor UE să acopere gaura financiară provocată de Brexit – în valoare de 12,5 miliarde de euro - la un an după ce Marea Britanie va ieşi din bloc.