Ministrul german de Interne vrea să ţină imigranţii în centre speciale

Horst Seehofer doreşte să deschidă primul centru special pentru imigranţi în toamna acestui an. Mulţi imigranţi ar urma să fie găzduiţi acolo de la sosirea până la posibila lor deportare din Germania. Însă poliţia este sceptică.
Ministrul german de interne Horst Seehofer (Sean Gallup/Getty Images)
Andrei Popescu
29.03.2018

Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, doreşte să avanseze cu planurile de accelerare a deportărilor de solicitanţi de azil şi refugiaţi şi de a eficientiza procedurile de azil.

Adjunctul ministrului, Stephan Mayer, a declarat publicaţiei Süddeutsche Zeitung că deschiderea la timp a unui centru special înaintea alegerilor din landul Bavaria, ce vor avea loc la jumătatea lunii octombrie, este un obiectiv de “cea mai mare prioritate”.

“Sunt încrezător că putem prezenta planuri mai detaliate în câteva săptămâni", a adăugat Mayer.

Planuri controversate

Potrivit planurilor prezentate de Seehofer când a preluat funcţia de ministru de Interne, aceste centre speciale sunt destinate pentru a găzdui solicitanţi de azil de la sosirea lor în Germania până la posibila lor deportare. Primul centru va fi construit probabil în Bavaria.

Seehofer – care recent a afirmat că Islamul nu este o parte a Germaniei, dar musulmanii da – a subliniat, totuşi, că nicio persoană nu ar trebui să rămână în acele centre perioade mai mari de 18 luni, adăugând că imigranţilor care ar putea să rămână în Germania să li se permită să plece din centre.

Poliţia este sceptică

Poliţia federală a Germaniei ar răspunde în cele din urmă de acele centre, deoarece ea este responsabilă de deportări, precum şi de protejarea graniţelor ţării.

Obiectivul lui Seehofer este acela de a implica şi mai mult poliţia federală în procedurile de azil, pentru a reduce sarcinile autorităţilor locale şi regionale.

Jörg Radek din Sindicatul Poliţiei germane (GdP) a criticat planurile anunţate, deoarece nu este responsabilitatea poliţiei federale să asigure securitatea la astfel de centre.

“Nu instruim ofiţeri de poliţie pentru a administra închisori”, a declarat el agenţiei de ştiri DPA, adăugând că Biroul Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi şi sectorul judiciar au această responsabilitate.

El a explicat că aceste centre vor cădea în categoria “măsurilor care restricţionează libertatea de mişcare”, în timp ce principala responsabilitate a poliţiei federale este aceea de a preveni şi evita pericolele.

Criticii invocă integrarea

Criticii au indicat că imigranţii deseori nu pot fi deportaţi în intervalul de 18 luni prevăzut de Seehofer, deoarece lipsesc documentele de călătorie necesare şi cooperarea cu unele ambasade este superficială. În 2017, Germania a procesat mai multe cereri de azil decât toate celelalte state UE la un loc.

Consiliile locale au susţinut de asemenea că menţinerea imigranţilor în centre mari, deseori aglomerate, poate duce la violenţe şi poate împiedica imigranţii să obţină o şansă de integrare în Germania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor