Minele de platină din Africa de Sud reîncep extracţia

Mii de mineri sud-africani s-au reîntors la minele de platină din Marikana ale producătorului Lonmin, miercuri, după ce au fost negociate noile salarii ale muncitorilor aflaţi de cinci luni în grevă, anunţă Reuters.
Mineri (Foto GUILLERMO LEGARIA/AFP/Getty Images)
P. P.
25.06.2014

Mii de mineri sud-africani s-au reîntors la minele de platină din Marikana ale producătorului Lonmin, miercuri, după ce au fost negociate noile salarii ale muncitorilor aflaţi de cinci luni în grevă, anunţă Reuters.

Marţi, odată cu negocierea noilor contractate a fost încheiată cea mai lungă şi mai dăunătoare grevă din toată istoria ţării, a cărei economie depinde de extracţia de minereuri preţioase.

Muncitorii, mulţi dintre ei purtând pe ei pături pentru a se proteja de frigul dimineţilor de iarnă, s-au aliniat la poarta întreprinderii Marikana. Aceştia vor participa la examinări medicale, cât şi la alte verificări înainte să coboare în mine şi să reînceapă producţia.

Minerii s-au reîntors şi în minele operate de Anglo American Platinum (AMSJJ), care au fost şi ele afectate de greva Asociaţiei Minerilor şi Uniunii Construcţiei (AMCU), conform unui partener al uniunii.

Muncitorii sunt aşteptaţi să se întoarcă şi în minele conduse de Impala Platinum.

Va dura mai multe luni de zile pentru a obţine din nou o producţie maximă, proces ce se va relua odată cu remontarea minelor şi va include verificări extinse ale condiţiilor de siguranţă, care vor dura mai mult după stoparea prelungită a activităţilor. Greva a adus companiilor pierderi în valoare de 2,25 de miliarde de dolari (24 de miliarde de ranzi).

Atunci când a pornit greva, în luna ianuarie, sub deviza populistă „un salariu minim necesar traiului”, AMCU a cerut iniţial ca salariile de bază ale minerilor să fie mai mult decât dublate, până la suma de 12.500 de ranzi pe lună (1 dolar = 10,55 ranzi sud-africani).

După negocieri, membrii uniunii s-au mulţumit cu creşteri totale de aproximativ 20% pe an din pretenţiile iniţiale ale minerilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor