Milionarul braşovean care şi-a făcut criptomonedă şi a “ţepuit” oameni a fost arestat. Ce mesaj le-a transmis “haterilor”

Călin Donca (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
20.09.2023

Milionarul braşovean Călin Donca a fost arestat pentru 30 de zile pentru evaziune fiscală şi manipularea pieţei de capital, însă cu aproximativ două luni în urmă, într-un vlog pe canalul său de YouTube, el s-a adresat haterilor care l-au acuzat că e “ţepar”, relatează Ziare.com.

“Dacă, pentru că am ales să muncesc, dacă am ales să îmi sacrific ani şi ani, să îmi risc viaţa pe care o am pe drumurile din România, zile după zile, duminici după duminică, dacă pentru aceste lucruri eu sunt considerat ţepar, atunci vă doresc şi vouă să fiţi ţepari, pentru că termenul de ţepar se referă la un om care a vrut mai mult decât are majoritatea. Dacă asta înseamnă, asta vreau ca să rămân mai departe, pentru că altfel, personal, decât să fiu parte din majoritatea care nu obţine ceea ce îşi doreşte, prefer să fiu parte dintr-o minoritate neînţeleasă de cei care au foarte mult timp să critice, să înjure, să blameze, dar foarte puţin timp să facă ceva pentru familia lor, pentru copiii lor, pentru soţia care a avut încredere că ăla e bărbatul cu care merită să îşi petreacă zilele până o să moară”, a precizat Donca în vlogul dedicat “haterilor”.

De asemenea, milionarul a mai spus că a făcut primii bani la 27 de ani, 80.000 de euro, după ce “a dormit în cort şi în maşină”, colindând ţara pentru a încheia poliţe de pensii private:

“Oamenii au spus că am făcut bani prea repede, prea tânăr. La vârstă de 27 de ani, colegii mei, prietenii mei, majoritatea, rudele mele de o vârstă cu mine, mergeau la mare, eu am ales să merg cu câţiva tineri în ţara să facem pensii private. Am dormit la cort, am dormit în maşini, am bătut pantofii pe drumurile din România şi mai departe am făcut bani din reforma pensiilor. După ce a trecut reforma pensiilor, am câştigat 80.000 de euro, dovediţi cu chitanţe. Iar oamenii au spus că am avut noroc”.

Potrivit procurorilor DIICOT, Donca şi alţi trei parteneri sunt acuzaţi că, “începând cu anul 2021, au constituit în municipiului Braşov, un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor venituri financiare consistente prin săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, constând în aceea că au înregistrat în evidenţele contabile ale unor societăţi comerciale pe care le deţineau sau controlau, documente care atestă operaţiuni fictive cu consecinţa micşorării bazei de calcul a impozitului pe profit şi măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului consolidat al statului cu consecinţa producerii unui prejudiciu de 4.346.286 de lei”.

“De asemenea, tot prin utilizarea unor documente false, liderul şi-a însuşit din patrimoniul unei societăţi comerciale suma de 8.337.746 de lei pe care a folosit-o în interesul său şi al celorlalţi membri ai grupării infracţionale. Cea mai mare parte a sumei a transferat-o în conturile unei societăţi înregistrate în Emiratele Arabe Unite - Dubai aparţinând membrilor grupului sau controlată de aceştia iar cu restul banilor a achiziţionat bunuri de lux, în valoare de 340.000 USD.

Din cercetările efectuate a mai rezultat că membrii grupului infracţional au iniţiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria monedă virtuală şi au efectuat operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin diseminarea în spaţiul public a unor informaţii nereale potrivit cărora suma investită în această monedă virtuală poate genera câştiguri de 100 de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obţinut aproximativ 700.000 USD”, au mai transmis procurorii.

Luni, procurorii DIICOT– Serviciul Teritorial Braşov, împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, au pus în aplicare 17 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Braşov, Dolj şi Buzău fiind identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă. De asemenea, au fost indisponibilizate trei autoturisme de lux.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor