Mii de unguri mărşăluiesc în Budapesta pentru susţinerea libertăţii presei

Câteva mii de persoane au mărşăluit în Budapesta în semn de protest pentru restricţionarea libertăţii presei. Marşul a avut loc după decizia de săptămâna trecută a premierului Viktor Orban de a închide cel mai mare ziar al opoziţiei, Nepszabadsag.
Cetăţenii ungari se adună pe Strada Presei Libere din Budapesta, 16 octombrie 2016, înaintea unui marş împotriva închiderii celui mai mare ziar al opoziţiei din Ungaria. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.10.2016

Protestatari care au paticipat la marşul de duminică, organizat de partidele Împreună şi Dialog pe Strada Presei Libere, o locaţie tradiţională pentru proteste – au declarat că obiectivul guvernului pentru închiderea celui mai mare ziar din opoziţie, Nepszabadsag, este acela de a muşamaliza corupţia şi alte chestiuni potenţial dăunătoare pentru partidul de guvernământ.

Miklos Hargitai, un jurnalist de la Nepszabadsag, a declarat pentru Associated Press că guvernul premierului Viktor Orban a fost singurul guvern de la prăbuşirea comunismului în 1990 “care nu tolerează niciun fel de critici, nici măcar întrebări”. El a notat că Orban nu a dat un interviu acestui ziar de 10 ani.

“Suntem acum contemporani cu un regim pus pe hoţii, dar nu trebuie să fim complicii lui. Întotdeauna avem de făcut o alegere”, a declarat Hargitai.

“Nepszabadsag este o provocare politică pentru puterea lui Orban şi toată lumea ştie acest lucru”, a declarat săptămâna trecută adjunctul redactorului şef al ziarului, Marton Gergely, într-o discuţie cu reporterii străini.

Libertatea presei sub presiune

Mass media independentă din Ungaria a fost cumpărată treptat de oligarhi apropiaţi guvernului Orban, soartă pe care se pare că o are şi Nepszabadsag. De când a sosit la putere Orban în 2010, multe publicaţii printate şi online, precum şi posturi de televiziune şi radio, au ajuns sub controlul cercului interior al premierului şi au adoptat în mare parte o poziţie pro-guvern.

De exemplu, aproximativ 95% din timpul de emisie pentru recentul referendum privind refugiaţii a fost alocat poziţiei guvernului, conform grupului de cercetare Democracy Reporting Internaţional.

“Nepszabadsag”, ai cărui jurnalişti au încă contract cu publicaţia, deşi există mici şanse ca ziarul să se redeschidă, a fost închis săptămâna trecută fără un preaviz. Patronul său austriac, compania Mediaworks, a declarat că pierderile “considerabile” ale ziarului şi numărul redus de cititori au dus la închiderea sa.

Angajaţii au declarat însă că ziarul ar fi parte a unui contract de cumpărare a mai multor ziare regionale pe care un magnat media apropiat de Orban aparent le-ar achiziţiona de la Mediaworks.

Fidesz: “Doar o decizie financiară”

Oficialii partidului lui Orban, Fidesz, au insistat că închiderea ziarului a fost doar o decizie financiară şi au învinuit Partidul Socialist, în condiţiile în care una dintre fundaţiile acestuia a vândut pachetul său minoritar de acţiuni în 2015 către Mediaworks.

“Contrar afirmaţiilor opoziţiei, închiderea ziarului Nepszabadsag a fost o chestiune de piaţă, financiară şi de competenţă”, a precizat într-o declaraţie departamentul de presă al Fidesz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor