Mii de polonezi protestează împotriva noilor reforme ce privesc Curtea Supremă

Mii de persoane au organizat mitinguri în capitala poloneză Varşovia şi în alte oraşe ale ţării pentru a protesta împotriva unor noi reforme privind Curtea Supremă, pe care ei le consideră a fi o ameninţare la democraţie şi independenţa sectorului judiciar.
Protest al opoziţiei poloneze în faţa clădirii Parlamentului din Varşovia, 16 iulie 2017.
Protest al opoziţiei poloneze în faţa clădirii Parlamentului din Varşovia, 16 iulie 2017. (Captură Foto)

Aproximativ 4.500 de persoane au participat la un protest în faţa clădirii Parlamentului, în cadrul uneia dintre cele două demonstraţii ce au avut loc duminică în Varşovia, a precizat mass media, citând surse ale poliţiei.

Dar autorităţile capitalei poloneze au estimat numărul participanţilor la peste 10.000.

Manifestanţii au criticat Camera Legislativă pentru adoptarea unui set de reforme judiciare la începutul săptămânii trecute, despre care opozanţii susţin că oferă guvernului o mai mare putere asupra instanţelor. Diverşi politicieni UE au criticat la rândul lor noile măsuri ca fiind nedemocratice.

În timpul protestului din Varşovia, manifestanţii au fluturat, de asemenea, steaguri naţionale şi ale Uniunii Europene, scandând slogane precum “Vom apăra democraţia”.

“Noi, cetăţenii, apărăm legea, suntem de partea legii”, a declarat Wladyslaw Frasyniuk, unul dintre liderii protestului de duminică.

Ulterior, în aceeaşi zi, aproximativ 17.000 de persoane s-au adunat în faţa Curţii Supreme în cadrul unui alt protest organizat de o asociaţie a judecătorilor polonezi, care au aprins lumânări şi au scandat slogane de susţinere a “tribunalelor libere”.

De asemenea, manifestanţii au ieşit pe străzi şi în Cracovia, Szczecin, Poznan şi alte oraşe ale ţării.

Acţiunile de protest au făcut parte dintr-o serie de demonstraţii în masă împotriva reformelor aplicate de partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) în sectorul judiciar, mass media sau cel al educaţiei.

Politicienii UE au luat partea opoziţiei poloneze, susţinând că reformele PiS încalcă independenţa judiciară şi legea.

PiS, care se află la conducerea Poloniei de 20 de luni, controlează ambele camere ale Parlamentului şi se bucură de sprijinul preşedintelui Andrzej Duda.

În conformitate cu noua legislaţie aprobată de Parlamentul dominat de PiS, parlamentarii numesc membrii Consiliului Naţional al sectorului Judiciar, care elaborează şi aplică orientări etice pentru judecători, evaluează candidaţii în sectorul judiciar şi cercetează punctele de vedere privind noile norme şi reglementări, pentru a se asigura că acestea sunt constituţionale.

Un alt proiect de lege prevede pensionarea tuturor judecătorilor Curţii Supreme şi numirea unora de către ministrul Justiţiei, precum şi reorganizarea activităţii Curţii. Printre sarcinile Curţii se află validarea alegerilor şi luarea deciziilor privind unele cazuri dificile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe