Mii de oameni protestează în Spania împotriva acordului UE-Turcia privind refugiaţii

Mii de oameni au ieşit pe străzile mai multor oraşe spaniole pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de acordul pe care Bruxelles-ul vrea să îl finalizeze cu Ankara şi pe baza căruia toţi imigranţii care ajung în Grecia vor fi trimişi înapoi în Turcia.
Protest în Madrid împotriva acordului UE-Turcia privind refugiaţii, 16 martie 2016.
Protest în Madrid împotriva acordului UE-Turcia privind refugiaţii, 16 martie 2016. (Captură Foto)

Conform organizatorilor, aproximativ 5.000 de oameni au organizat miercuri un protest la nivel naţional în peste 50 de oraşe, cerând să se reconsidere acordul UE-Turcia, ce urmează să fie finalizat în cadrul unui summit de două zile ce începe astăzi în Bruxelles.

Conform acordului, aparent încă în negocieri, miile de refugiaţi blocaţi în Grecia vor fi întorşi în Turcia. În plus, Ankara va accepta toţi refugiaţii în schimbul unei sume de bani, călătorii fără vize în Europa pentru cetăţenii turci în schimbul accelerării negocierilor privind aderarea Turciei la UE.

În capitala spaniolă Madrid, persoane din aproximativ 16 ONG-uri şi 120 de grupuri s-au adunatla un miting împotriva acordului, afişând pancarte şi scandând slogane precum “Refugiaţi, bine aţi venit!” şi “Acest acord este ilegal”.

Manifestanţii au susţinut că iniţiativa UE încalcă Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Cartea Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi Convenţia de la Geneva pentru refugiaţi.

Europa înfruntă un val fără precedent de refugiaţi şi migranţi care fug în principal din zone de conflict din Africa şi Orientul Mijlociu, în special Siria.

UE a oferit Ankarei câteva miliarde de euro în schimbul ajutorului pentru reducerea numărului solicitanţilor de azil ce sosesc pe continentul european prin Turcia.

Conform unui raport recent al biroului de statistici al Comisiei Europene (Eurostat), aproximativ 1.255.600 de refugiaţi au ajuns în Europa în 2015.

Aproximativ 13.000 de persoane locuiesc în prezent fie în adăposturi temporare proiectate iniţial pentru a găzdui doar 2.000 de persoane, fie sub cerul liber la graniţa dintre Grecia şi Macedonia.

Situaţia refugiaţilor blocaţi în Grecia s-a agravat după ce Macedonia şi alte state aflate pe aşa zisa rută balcanică au decis în urmă cu câteva zile să îşi închidă graniţele şi să nu mai primească migranţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe