Mii de chinezi protestează lângă "conclavul" politic al regimului chinez

Zhongnanhai, centrul puterii politice a regimului comunist chinez, 11 aprilie 2012 în Beijing.
Zhongnanhai, centrul puterii politice a regimului comunist chinez, 11 aprilie 2012 în Beijing. (Mark Ralston / AFP / Getty Images)

În timp ce liderii chinezi s-au adunat pentru a dezbate politicile naţionale în spatele uşilor închise ale unui hotel din Beijing păzit de Armata Populară de Eliberare, mii de persoane din toată China se adună în Beijing – dar nu pentru a celebra evenimentul de anvergură naţională, ci pentru a-şi manifesta nemulţumirile faţă de Partid.

”În jurul orei 10 a.m. peste zece mii de persoane se aliniau” (pentru proteste), a declarat Wang Jing, un activist pentru drepturile omului din provincia Jilin, făcând referire la Biroul de Stat pentru Scrisori şi Apeluri, unde petiţionarii au dreptul legal de a face apel împotriva greşelilor statului.

”De fiecare dată când partidul are o întâlnire importantă, fiecare petiţionar vrea să meargă la Beijing, sperând cumva că guvernul îi va asculta şi rezolva îngrijorările”, a declarat Wang, într-un interviu telefonic pentru Epoch Times.

Evenimentul naţional vizat este a patra sesiune plenară a Comitetului Central al celui de-al 18-lea Congres Popular Naţional – cea mai mare întâlnire a liderilor Partidului Comunist Chinez din acest an.

”Am mers până pe partea vestică a [sediului conducerii PCC] Zhongnanhai şi este foarte bine păzit... există mii de interceptori”, a declarat Zhang Baozhu, într-un interviu pentru Epoch Times.

”Poliţia verifică documentele de identitate şi dacă realizează că o persoană este petiţionar, ei îl vor împinge cu forţa într-o maşină”, a adăugat acesta.

”Am strigat ‘Jos corupţia’ şi poliţia m-a tras într-o maşină şi m-a dus la staţia de poliţie”, a declarat Zhang.

Interceptorii' poliţiei sunt practic tâlhari plătiţi – indivizi trimişi de guvernele locale să-i răpească pe oamenii veniţi la Beijing din zonele respective pentru a-i preveni să protesteze.

”Am fost în detenţie de 7 sau 8 ori şi de fiecare dată guvernul local cheltuie 13.500 de yuani [2.205 dolari] pentru a mă duce înapoi”, a declarat Zhang. ”Astfel că zeci de mii de yuani au fost folosiţi numai pentru mine. Dar guvernul încă nu este dispus să mă ajute”.

Zhang a declarat că poliţia a răpit-o şi a dus-o către un centru de psihiatrie local, iar apoi i-au demolat casa de 1.300 de metri pătraţi, în 2004. De atunci, aceasta a călătorit frecvent în Beijing pentru a protesta.

”În prezent represiunea în Beijing este foarte severă. Tacticile antiteroriste sunt folosite împotriva petiţionarilor de parcă sunt vreun fel de terorişti”, a declarat Lu Qiumei, un petiţionar din oraşul Linyi, provincia Shandong, într-un interviu telefonic cu New Tang Dynasty Television.

Huang Qi, editor al 64 Tianwang, un binecunoscut site pentru drepturile omului din China, a declarat că un număr mare de petiţionari au încercat să meargă la Hotelul Jingxi, în care liderii chinezi desfăşoară o adunare politică, însă toţi au fost luaţi de la faţa locului de poliţie.

”Sunt aproximativ 6.000 de petiţionari la Zhongnanhai”, a declarat Huang, citat de Radio Free Asia, pe 20 octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe