Rachetele chineze DF-21D sunt deja operaţionale, susţine un raport american


Rachete balistice anti-navă DF-21.
Rachete balistice anti-navă DF-21. (Captură YouTube)

Un raport încă nepublicat al Comisiei SUA-China pentru Economie şi Securitate indică faptul că două brigăzi echipate cu rachete balistice DF-21D au intrat deja în serviciul Armatei de Eliberare a Poporului, conform unui articol publicat în Washington Free Beacon în 13 octombrie.

Raportul va fi publicat în luna noiembrie şi va trata expansiunea militară chineză. Citând dezvoltarea a doua modele chineze de avioane de luptă invizibile (ce folosesc tehnologia Stealth), dezvoltarea unui grup naval pentru operaţiuni amfibii în Oceanul Indian şi exerciţiile militare pentru bombardamente aeriene desfăşurate în Kazahstan, raportul descrie o imagine alarmantă a creşterii agresivităţii şi puterii militare chineze ce ar putea fi folosite de statul comunist împotriva SUA şi a aliaţilor lor regionali.

În ciuda unor legături comerciale şi financiare puternice între Beijing şi Washington, raportul a susţinut că Partidul Comunist Chinez încă priveşte SUA ca principalul său adversar. Dezvoltarea rapidă a armatei chineze schimbă balanţa puterii în Pacificul de Vest, ceea ce ar putea duce la o destabilizare a competiţiei în domeniul securităţii între China şi vecinii săi şi la o intensificare a focarelor de tulburări din Taiwan, peninsula coreeană şi Marea Chinei de Est şi Sud.

Raportul susţine că statul chinez ar putea începe până în anul 2020 să folosească noul său vehicul militar pentru luptă strategică WU-14, care se poate apropia de ţintele sale cu o viteză supersonică de aproape 12.360 km pe oră. “Vehiculele militare supersonice ar putea face ca actualele sisteme americane de apărare împotriva rachetelor să fie mai puţin eficiente sau chiar depăşite”, conform raportului. Între timp, raportul a susţinut că o creştere a numărului de rachete convenţionale şi armate nuclear reprezintă o ameninţare serioasă.

China şi-a instalat rachete DF-21C, ce au o rază de aproximativ 2.000 km, împotriva unor potenţiale ţinte din Japonia şi Coreea de Sud. În plus, o rachetă cu rază de acţiune medie ce va deveni operaţională în următorii cinci ani ar putea fi capabilă să lovească forţele americane din Guam, Teritoriul Nordic al Australiei, Orientul Mijlociu şi Oceanul Indian.

De asemenea, statul chinez a pus în funcţiune două brigăzi echipate cu rachete balistice anti-navă DF-21D în sud-estul şi nord-estul Chinei.

Totuşi, Pentagonul nu a publicat o evaluare a forţelor nucleare chineze din 2006. Pe atunci se estima că Armata de Eliberare a Poporului deţine peste 100 de focoase nucleare. Estimările curente făcute de analişti nonguvernamentali estimează numărul focoaselor nucleare din arsenalul Chinei ca fiind între 250 şi 3.000.

Raportul a mai susţinut că racheta balistică intercontinentală DF-41, cu o capacitate de a transporta până la 10 focoase nucleare cu ţinte independente, ar putea deveni operaţională anul viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe