Mii de cetăţeni şi întreaga clasă politică şi-au luat adio de la Adolfo Suárez (revista presei spaniole)

Fostul premier spaniol Adolfo Suarez.
Fostul premier spaniol Adolfo Suarez. (youtube.com)

Ultimul adio transmis fostului premier spaniol Adolfo Suárez readuce spiritul înţelegerii şi al consensului în rândul clasei politice şi al populaţiei deopotrivă, scriu marţi cele mai importante cotidiene spaniole. Acestea se referă la prezenţa întregii clase politice în capela funerară de la Congresul Deputaţilor, unde a fost depus trupul primului premier al democraţiei spaniole şi unde spaniolii au stat la cozi kilometrice şi de câteva ore pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Figura lui Suárez recuperează pentru o zi unitatea politică, observă El Pais, întrucât trei dintre premierii care i-au urmat primului şef de guvern al democraţiei spaniole şi toate forţele politice i-au adus un ultim omagiu comun celui care a susţinut mereu consensul constituţional.

În dreptul unei fotografii în care se vede coada la care au stat spaniolii ore în şir, până seara târziu, pentru a-i aduce un ultim omagiu fostului premier, cotidianul El Mundo scrie despre lecţia democraţiei şi consensului dată de Suárez. Capela funerară a fost închisă la orele 02.00 dimineaţa, odată ce au intrat toate persoanele care aşteptau, şi s-a redeschis marţi până la 10.00 dimineaţa, când sicriul cu resturile pământeşti ale fostului premier va merge spre Ávila, unde va fi îngropat.

O mare amărăciune a mărturisit că simte regele Juan Carlos al Spaniei, constată cotidianul ABC. Pe de altă parte, guvernul a decis să adauge numele lui Adolfo Suárez aeroportului Madrid-Barajas, imaginea celor trei foşti premieri a fost o surpriză salutară, iar în stradă, oamenii au aşteptat în cozi kilometrice să apuce să-i aducă un ultim omagiu fostului premier, mai arată cotidianul spaniol citat.

Ultimul adio adus lui Suárez redă spiritul consensului, remarcă şi cotidianul La Vanguardia. Acesta se referă de asemenea la cozile la care au stat oamenii ca să-şi ia rămas bun de la fostul premier, dar şi la regretele regelui Juan Carlos şi amărăciunea pe care monarhul a spus că o simte. Zilele de doliu oficial i-a reunit pe trei foşti premieri şi pe şeful guvernului regional catalan, Artur Mas, printre alţii, iar monarhul l-a decorat post-mortem pe Suárez cu ordinul Carlos III, precizează publicaţia catalană.

Spania, unită de Suárez, constată cotidianul La Razon după ce regele, premierul Mariano Rajoy şi cei trei foşti premieri - socialistul Felipe González, conservatorul José María Aznar şi socialistul José Luis Rodríguez Zapatero - au subliniat încercările fostului premier de a ajunge mereu la consens şi înţelegere. În plus, 1.600 de persoane intrau în fiecare oră în capela funerară, după ce aşteptaseră ore în şir la coadă pentru a-şi lua rămas bun de la artizanul tranziţiei spaniole.

Cotidianul catalan El Periodico subliniază de asemenea omagiul popular: mii de cetăţeni şi întreaga clasă politică şi-au luat rămas bun de la fostul premier în Congresul Deputaţilor, iar Ministerul Dezvoltării a anunţat că aeroportul Barajas din Madrid se va numi Adolfo Suárez.