G7 avertizează Rusia şi anunţă noi schimbări politice şi economice

Grupul celor şapte naţiuni industrializate aliate (G7) a avertizat, luni, că Rusia va suferi sancţiuni economice şi mai drastice dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, va mai lua măsuri ce pot destabiliza situaţia Ucraina, a notat Reuters.
Grupul celor şapte puteri mondiale, Haga. (captură youtube.com)
P. P.
25.03.2014

Grupul celor şapte naţiuni industrializate aliate (G7) a avertizat, luni, că Rusia va suferi sancţiuni economice şi mai drastice dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, va mai lua măsuri ce pot destabiliza situaţia din Ucraina, a notat Reuters.

„Am rămas pregătiţi să intensificăm acţiunile, inclusiv sancţiuni coordonate asupra unor sectoare, ce vor avea un impact semnificativ asupra economiei ruseşti în cazul în care Rusia va escalada această situaţie”, conform unui comunicat comun G7.

Puterile mondiale prezente la Haga şi-au reafirmat „susţinerea pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei” şi au avertizat Rusia cu noi „consecinţe semnificative”.

La scurt timp după invazia din Crimeea, liderii G7 au exclus temporar Rusia din cadrul grupului, schimbând locul convenit iniţial al summitului de luni, de la Soci la Haga.

Excluderea Rusiei din Grupul celor opt naţiuni industrializate (G8) nu „va fi o problemă mare” deoarece „noi nu ţinem de acest format”, a declarat ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov.

Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia şi Canada au condamnat „încercarea ilegală a Rusiei de a anexa Crimeea desfăşurată în contravenţie cu legea internaţională”.

De asemenea, grupul puterilor economice a convenit să coopereze pentru a reduce dependenţa faţă de gazul şi petrolul rusesc.

„Piaţa de capital rusească a scăzut cu un procent de 20% de la începutul acestui an. Acesta este cel mai slab index de performanţă din lume. Asta înseamnă că o valoare de piaţă de 75 de miliarde de dolari a fost ştearsă, în mare parte din cauza puterii şi dimensiunii sancţiunilor aplicate de noi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Preşedintele american Barack Obama a dezbătut situaţia din estul Europei şi cu preşedintele chinez, Xi Jinping, prezent de asemenea la Haga. Vestul încearcă să obţină susţinerea Beijingul împotriva Rusiei însă preşedintele chinez s-a abţinut de la a critica Moscova şi nu a dat semne ca-şi va schimba poziţia faţă de Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor