Mii de cereri pentru recalcularea indemnizatiei pentru cresterea copilului

Mii de cereri pentru recalcularea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. (SAM YEH / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.01.2009

Aproape 6.000 de persoane, reprezentand patru la suta din numarul total de beneficiari, au solicitat recalcularea indemnizatiei pentru cresterea copilului de la 600 de lei la 85 la suta din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni inainte de nastere, informeaza, marti, Ministerul Muncii.

Din datele inregistrate de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), raportat la cei 174.300 de beneficiari ai indemnizatiei pentru cresterea copilului care erau in plata la sfarsitul anului trecut, au fost primite la nivelul agentiilor teritoriale pentru prestatii sociale aproximativ 12.600 de solicitari noi privind recalcularea sau stabilirea drepturilor de indemnizatie.

Potrivit MMFPS, 6.600 dintre solicitarile noi au fost primite de la primarii si vizeaza acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului pentru prima data, iar 5.900 dintre ele sunt pentru recalcularea indemnizatiei de la 600 de lei la 85 la suta din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni inainte de nastere.

"Pana in prezent, doar circa patru la suta dintre persoanele care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului au solicitat, pe baza de documente, recalcularea indemnizatiei pentru cresterea copilului", precizeaza MMFPS.

Persoanele beneficiare ale indemnizatiei pentru cresterea copilului vor primi, pana la recalcularea dreptului, suma de 600 lei. Dupa recalculare, acestea vor primi indemnizatia rezultata, inclusiv sumele restante reprezentand diferentele de calcul incepand cu luna ianuarie 2009.

La nivelul municipiului Bucuresti, Agentia pentru prestatii sociale a municipiului Bucuresti si-a modificat programul de lucru cu publicul, persoanele care doresc recalcularea indemnizatiei putand sa solicite acest lucru in zilele de luni, miercuri si joi, intre orele 9.00 si 15.00 sau marti si vineri, intre orele 14.00 si 18.00.

Indemnizatia pentru cresterea copilului, stabilita de fostul Executiv la 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, a fost plafonata de Guvern la echivalentul a trei salarii medii pe economie, de maximum 4.000 de lei. Plafonarea indemnizatiei a fost decisa in sedinta de Guvern din 30 de decembrie anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor