Mihai Viteazul revine acasă

Bogdan Costea
04.05.2012

Statuile de la Universitate vor fi readuse pe amplasamentul lor original, acum fiind temporar în Parcul Izvor. Prezent la o emisiune tv, Primarul general Sorin Oprescu a anunţat că vor fi readuse cele patru statui în Piaţa Universităţii, acolo unde stăteau de zeci de ani, înainte de a începe lucrările la parcarea subterană. Este vorba de statuia lui Mihai Viteazul, cea a lui Ion Heliade Rădulescu, a lui Gheorghe Lazăr şi a lui Spiru Haret.

Cele patru statui au fost scoase din pământ, iar la două dintre ele au fost montate nişte cadre metalice. Potrivit muncitorilor care execută lucrările, statuile ar urma să fie mutate din Parcul Izvor la începutul lunii mai. Statuile au fost mutate din Piaţa Universităţii în Parcul Izvor în toamna anului 2010, pentru realizarea parcării subterane.

Potrivit primarului general, Sorin Oprescu, lucrările la parcarea subterană vor fi terminate în scurt timp, iar spaţiul de deasupra va fi reamenajat pentru a fi transformat în zonă de loisir. Lucrările de amenajare ar trebui să înceapă în această primăvară, având ca termen de finalizare vara acestui an.

De asemenea, întregul spaţiu al Pieţei Universităţii va intra într-un proces de reamenajare.

Primăria Capitalei a organizat deja un concurs de soluţii pentru amenajarea zonei de deasupra parcării subterane ce se construieşte în prezent. În acest an, municipalitatea vrea să lanseze noi concursuri de soluţii şi pentru amenajarea zonelor din faţa Teatrului Naţional, a Facultăţii de Arhitectură şi în apropierea Spitalului Colţea.

Piaţa Universităţii va fi dotată cu mobilier urban, monumentele şi obiectele de cultură vor fi scoase în evidenţă prin instalaţii de iluminat arhitectural şi vor fi amenajate zone de relaxare. Vom studia şi Parcul Colţea să vedem ce lucrări ar fi necesare“, a explicat arhitectul-şef al Bucureştiului. În faţa Facultăţii de Arhitectură va fi reabilitată fântâna arteziană. Tot acolo, se are în vedere şi amplasarea unui monument. În faţa Teatrului Naţional, primăria ia în considerare îndepărtarea cadrului de la monumentul “Caragialiana”. Detaliile amenajării vor fi stabilite însă în urma concursului de soluţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor