"Mihai Viteazul", în topul filmelor istorice din toate timpurile

Mihai Viteazul (Amza Pellea), flancat de Fraţii Buzeşti in filmul regizat de Sergiu Nicolaescu. (ro.wikipedia.org)
Epoch Times România
20.01.2010

Filmul "Mihai Viteazul", regizat de Sergiu Nicolaescu, este cel mai vizionat film românesc în întreaga lume, dat fiind faptul că el figurează printre primele locuri în clasamentele, realizate pe diferite categorii, de site-ul de specialitate IMDb (Internet Movie Data base).

Într-un top alcătuit de IMDb, în funcţie de cum au fost votate filmele, distribuite pe genuri, "Mihai Viteazul", realizat în 1970, în regia lui Sergiu Nicolaescu, după un scenariu de Titus Popovici, a ieşit pe locul 3 la genul "filme istorice", din toate timpurile şi din întreaga lume, locul 5 la genul "biografie", locul 13 la genul "filme de război", locul 19 la ''filme de acţiune'' şi pe locul 50 la "filme tip dramă", având 8,4 puncte (stele) din 10.

Sergiu Nicolaescu s-a declarat impresionat cu privire la top, mai ales că este vorba despre un "site american".

"Este singura organizare (n.r. - topurile IMDb) a unui astfel de rezultat, adică filmele din întreaga lume şi din toate timpurile. Este un site american, de care eu am aflat în decembrie şi în care am avut ocazia să descopăr că "Mihai Viteazul" era printre primele 50 de filme din fiecare categorie. Eu sunt citat la cinci categorii. Este impresionant cu atât mai mult cu cât, anul acesta, împlinesc 40 de ani de la terminarea filmului", a declarat, pentru AGERPRES, regizorul.

"Mihai Viteazul" este cel mai vizionat film din cinematografia românească, o superproducţie istorică de excepţie, cu Amza Pellea în rolul principal şi 5.000 de figuranţi, filmat la Dunăre - Marea Neagră, Călugăreni, Alba Iulia, munţii Carpaţi, Bucureşti, Sibiu, Sinaia, Mirăslău, Praga şi Istanbul.

În 1972, a fost propunerea României pentru premiile Oscar la categoria "cel mai bun film străin", fiind prezent mai mulţi ani în cinematografe din România şi din întreaga lume, difuzat de "Columbia Pictures". În 2010, "Mihai Viteazul" împlineşte 4 decenii de la terminarea producţiei.

Sergiu Nicolaescu, care este şi preşedintele Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Senat, este cel mai prolific regizor român.

Filmografia sa impresionantă, neîntreruptă până în prezent, cuprinde filme la care, în afară de regizor sau co-regizor, este în egală măsură actor sau scenarist cu certe calităţi. După numărul de filme realizate (în jur de 50 de lung-metraje), Sergiu Nicolaescu este, de departe, regizorul cel mai productiv din cinematografia autohtonă, situându-se în acelaşi timp la nivelul celor mai activi cineaşti în plan internaţional.

De-a lungul carierei, a abordat o largă arie tematică şi de gen (inclusiv filmul de actualitate, serialul de televiziune, comedia, drama psihologică), însă certa sa vocaţie se dovedeşte a fi superproducţia de inspiraţie istorică şi filmul de acţiune.

"Mihai Viteazul" (1970), "Cu mâinile curate" (1972), "Chemarea aurului" (1873), "Nemuritorii" (1974), "Un comisar acuză" (1974), "Accident" (1976), "Osânda" (1976), "Nea Mărin Miliardar" (1978), "Revanşa" (1978), "Ultima noapte de dragoste" (1979), "Capcana mercenarilor" (1981), "Wilhelm Cuceritorul" (serial TV, 1981), "Ringul" (1983), "Ciuleandra" (1984), "Francois Villon - poetul vagabond" (1987), "Mircea" (1988), "Coroana de foc" (1990), "Oglinda - Începutul adevărului" (1993), "Punctul zero" (1995), "Triunghiul morţii" (1999), "Orient Expres" (2004), "15" (2005), "Supravieţuitorul" (2008), "Carol I" (2009) sunt doar câteva dintre titlurile ce se regăsesc în filmografia artistului.

Pentru anul acesta, regizorul pregăteşte o nouă premieră, "Poker" - o comedie după un scenariu de Adrian Lustig.

Primul pe lista celor mai apreciate filme istorice este "Schindler's List" (1993), regizat de Steven Spielberg şi premiat cu şapte Oscaruri.

Locul II este ocupat de pelicula germană "Das Boot", realizată de Wolfgang Petersen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor