Mihai Răzvan Ungureanu, noul premier desemnat
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat luni, că după consultările cu reprezentanţii partidelor şi ţinând cont de necesităţilor României în această perioadă a decis ca să-l desemneze în funcţia de premier, pe Mihai Razvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe.
Şeful statului a precizat că a discutat cu Emil Boc varianta ca acesta să-şi depună mandatul, încă din decembrie anul trecut, dar că acest lucru nu s-a concretizat pentru că a fost vacanţa parlamentară, iar în luna ianuarie 2012, obiectivul prioritar a fost evaluarea României pe anul 2011, de către FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.
"Era extrem de important pentru România să se facă această evaluare, să prevenim amânarea vizitei Fondului, a Băncii şi a UE. Probabil, vă aduceţi aminte că la un moment dat am făcut şi o declaraţie publică în care vorbeam despre faptul că am cerut Fondului să nu-şi amâne misiunea de evaluare. O dată terminată misiunea de evaluare şi finalizată emisiunea de bonduri pe piaţa americană, puteam să trecem şi la această operaţiune, care este una firească pentru un guvern în timp de criză. Nu este vorba de nici o manevră, nu este vorba de nici o altă tentativă decât nevoia de a încerca revitalizarea credibilităţii guvernului", a spus Traian Băsescu.
Concluziile consultărilor cu partidele politice
În cursul zilei de consultări s-au desprins două abordări: formaţiunile din actuala coaliţie au optat pentru menţinerea actualei coaliţii şi desemnarea unui prim-ministru, dorind să continue guvernarea în actuala formulă şi abordarea PSD-PNL-PC, prin cei trei lideri, care au solicitat demisia guvernului, demisia Preşedintelui, alegeri parlamentare anticipate, pe fondul deja instalatului boicot parlamentar.
Pentru moment a fost aleasă opţiunea instalării imediate a unui nou guvern dar decizia îi va aparţine Parlamentului. În principiu, a fost agreată desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de prim-ministru desemnat, ceea ce înseamnă că Ungureanu va începe un efort de negociere cu coaliţia în vederea stabilirii programului şi a cabinetului, în cursul zilei de mâine.
Priorităţile noului premier desemnat
În discursul sau Traian Băsescu a anunţat priorităţile noului premier desemnat.
Preşedintele a remarcat că prioritatea numărul unu a noului guvern este efortul de a restabili treptat nivelul de trai al românilor, care au suportat greu factura proceselor de reechilibrare macroeconomică a ţării.
"Deci, prioritatea numărul unu trebuie să fie trecerea la un program de restabilire treptată a nivelului de trai al populaţiei. Sigur, despre acest lucru nu se poate discuta decât după ce avem evaluările primului trimestru, adică undeva în luna aprilie. În acest interval, vor trebui gândite măsurile în variantă pozitivă, medie sau pesimistă, cum putem să trecem la un program de refacere a nivelului de trai al populaţiei."
O altă prioritate este crearea de locuri de muncă "O prioritate căreia i-aş spune prioritate zero, la fel de importantă ca trecerea la un program de restabilire a nivelului de trai al populaţiei, este legată de crearea de locuri de muncă, şi crearea de locuri de muncă se poate obţine atât prin utilizarea accelerată a banilor europeni, prin crearea de întreprinderi mici şi mijlocii şi, revin, prin redeschiderea unor exploatări miniere de indiferent ce natură sunt ele, având în vedere creşterile de pe piaţa materiilor prime pe plan mondial."
Ungureanu: "Prioritatea mea esenţială, doamnelor, domnişoarelor şi domnilor, este stabilitatea economică şi politică a României".
Un al doilea obiectiv în acest an este respectarea obligaţiilor asumate de România în relaţiile internaţionale, inclusiv cele vizând acordurile cu instituţiile financiare internaţionale - Fond, Bancă Mondială, dar şi Comisie Europeană.
Lupta împotriva corupţiei va constitui un alt obiectiv important al premierului desemnat: "[Premierul] va trebui să continue lupta împotriva corupţiei, în mod nediscriminatoriu. Trebuie procedat ca şi până acum, dar poate şi mai eficient, în a se pune capăt actelor de corupţie, în mod deosebit ale celor care exercită puterea la nivel central şi la nivel local".
De asemenea, trebuie continuat trendul de creştere a nivelului de absorbţie a fondurilor europene. "Nu mai puţin importantă este transparenţa utilizării resurselor financiare. Şi aici trebuie să recunosc că, până acum, nu s-a reuşit convingerea tuturor ordonatorilor principali de credite, fie că sunt la nivel central sau la nivel local, să pună pe site-uri fiecare leu pe care îl cheltuiesc zilnic, cu factura, valoarea facturii şi destinatarul banilor."
Este extrem de important pentru noul prim-ministru să aibă în vedere "continuitatea a ceea ce s-a făcut bun şi mă refer aici la implementarea Codurilor pentru justiţie, mă refer la implementarea legii educaţiei în trepte, aşa cum a fost prevăzută a fi implementată, aplicarea cu stricteţe a noului cod al muncii şi a noilor programe sociale destinate să focuseze mai bine resursa financiară pentru cei care într-adevăr au nevoie."
În final, Traian Băsescu i-a mulţumit lui Emil Boc "pentru profundul devotament pe care l-a avut în serviciul public" şi pentru faptul că fostul premier "a lăsat o Românie cu creştere economică şi a lăsat o Românie pregătită să facă faţă, eventual, unui nou val al crizei economice la nivel european".
Mihai Răzvan Ungureanu: "loial interesului public şi mai ales interesului naţional"
Premierul desemnat a declarat că îşi asumă responsabilitatea şi dificultatea noii sale "posturi" şi a dat asigurări că îşi va îndeplini cu seriozitate şi onestitate misiunea sa. El a mai afirmat că îşi va folosi experienţa pe care o are pentru "eficientizarea guvernării", notând că independenţa sa politică, garantează că îşi va îndeplini mandatul.
"Intenţionez să folosesc această experienţă în eficientizarea guvernării, iar independenţa mea politică îmi garantează spaţiul necesar pentru a-mi îndeplini acest mandat", a spus Ungureanu.
El a promis că va continua reformele şi că va fi un om "loial interesului public şi mai ales interesului naţional" şi a afirmat că Guvernul pe care îl va forma are nevoie de un sprijin parlamentar "ferm". El a mai declarat că va avea discuţii cu partidele din coaliţie pentru elaborarea programului de guvernare şi formula Cabinetului.