Reacţii ale clasei politice la demisia premierului Emil Boc (grupaj)

Fostul premier, Emil Boc. (www.gov.ro)
Epoch Times România
06.02.2012

Anunţul premierului Emil Boc privind decizia de a depune mandatul guvernului a creat imediat reacţii în rândul politicienilor, atât al celor din coaliţia de guvernare, cât şi al celor din Opoziţie.

Boc şi-a exprimat încrederea că Parlamentul va da dovadă de maturitate şi va trece rapid un nou guvern care să asigure continuitatea "de care ţara are nevoie".

La scurt timp, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, ca prim-ministru interimar al Guvernului României, până la formarea noului Guvern.

Primii care au reacţionat la anunţul premierului au fost chiar unii dintre membrii democrat-liberali ai Cabinetului Boc.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat că lucrul cel mai important este ca noul guvern "să fie mai credibil, să se bucure de mai multă încredere din partea cetăţenilor".

Ministrul Turismului, Elena Udrea, a afirmat că Emil Boc "va rămâne în istorie ca premierul care a reuşit să salveze România", adăugând că "a avut un mandat greu, dar de succes". Potrivit Elenei Udrea, noul guvern trebuie să fie "mai popular şi credibil în special pe plan internaţional".

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat că noul Executiv va trebui să continue ce a făcut guvernul actual, afirmând că "guvernul a luat o decizie de maximă responsabilitate pentru România".

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, este de părere că "Guvernul care va veni trebuie să continue reformele (...), trebuie să ne îndeplinim angajamentele cu organismele internaţionale".

La rândul său, prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a catalogat demisia lui Emil Boc drept un "act de responsabilitate".

Decizia luată de premierul Emil Boc era una prefigurată încă de acum câteva zile, a afirmat prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde, fiind de părere că "demisia premierului este un act de oportunitate, având în vedere nemulţumirile din stradă, şi, totodată, este un act de demnitate".

Senatorul democrat-liberal Radu F. Alexandru a opinat că decizia premierului Emil Boc de a depune mandatul Guvernului era aşteptată atât de clasa politică, cât şi de electorat, "este o decizie care vine după o lungă perioadă de tensiune socială şi politică", un gest pe care Emil Boc şi l-a asumat, "prezentând un bilanţ de guvernare care îi face cinste".

Viceliderul deputaţilor PDL Petru Călian consideră că "viitorul Guvern, indiferent de componenţa lui, va trebui să fie astfel construit încât să se concentreze pe reforma economică, pentru că dacă va fi un Guvern care să se concentreze pe alegerile care vor avea loc în acest an nu va fi unul bun pentru România".

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a afirmat că gestul lui Emil Boc de a demisiona este unul de responsabilitate de care foarte puţini oameni politici sunt în stare. În opinia sa, Emil Boc a condus un guvern care se va dovedi "că a salvat" România.

Europarlamentarul PDL Teodor Stolojan a apreciat demisia premierului Emil Boc şi a Guvernului condus de acesta ca pe un lucru "politicianist", afirmând că evaluarea Comisiei Europene, FMI şi a Băncii Mondiale asupra situaţiei economice şi financiare din România a fost pozitivă.

La rândul său, europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda consideră că demisia premierului Emil Boc a venit "într-un moment de criză acută", ca şi venirea sa la putere.

La rândul său, ministrul Culturii, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a declarat că decizia depunerii mandatului Guvernului a fost una personală a premierului Boc şi trebuie respectată, adăugând că este sceptic cu privire la numirea unui premier tehnocrat şi că este nevoie de un "om politic" care să aibă o susţinere politică.

"A fost decizia primului ministru şi ca orice astfel de decizie trebuie respectată. Urmează discuţii în Coaliţie, cu celelalte partide, cu preşedintele. Vom vedea cum mergem mai departe, dar a fost decizia personală a premierului Boc", a spus liderul UDMR.

Liderul Organizaţiei Teritoriale UDMR Ciuc, Borboly Csaba, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, s-a declarat împotriva numirii unui premier independent sau tehnocrat şi consideră că la conducerea ţării trebuie să se afle politicieni. În opinia sa, istoria va demonstra dacă decizia de a demisiona a premierului Boc a fost o hotărâre bună sau incorectă, dar a spus că i se pare cel puţin interesant faptul că o demonstraţie la care au participat destul de puţine persoane poate duce la demisia Guvernului.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat că demisia guvernului condus de Emil Boc a fost una "predictibilă, dar luată mai târziu decât o impunea urgenţa evenimentelor", fapt ce a condus la "agravarea crizei multiple" prin care trece România. Frunda consideră că soluţia pentru perioada imediat următoare "nu este un Guvern format din tehnocraţi, ci unul politic", menit să gireze "organizarea de alegeri anticipate în cel mai scurt timp posibil".

Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) susţine, într-un comunicat, formarea rapidă a unui guvern care să asigure stabilitatea politică şi să ofere un semnal puternic de credibilitate economiei româneşti şi pieţelor externe şi cere introducerea în programul de guvernare a proiectului privind taxarea marilor averi.

Demisia Guvernului Boc este "o soluţie politică pentru asigurarea stabilităţii ţării şi relansarea lucrărilor în Parlament", a spus deputatul progresist Maria Barna, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

Senatorul UNPR Ion Vasile a declarat că demisia premierului Emil Boc era de aşteptat, însă, aceasta a venit într-o perioadă "dificilă", în care România ar fi avut nevoie să fie guvernată.

Nici reprezentanţii Opoziţiei nu au întârziat să reacţioneze la anunţul demisiei Cabinetului Boc.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat că demisia Guvernului reprezintă un prim pas către soluţionarea actualei situaţii politice., adăugând că "mai sunt doi paşi, respectiv respingerea a două guverne consecutive în 60 de zile, după care se poate ajunge la anticipate". Ponta a făcut apel la responsabilitate şi raţiune în aceste momente, afirmând că s-a intrat într-o nouă fază a vieţii politice româneşti.

Anunţata demisie a premierului Emil Boc reprezintă un prim pas realist de înţelegere a unei solicitări clare şi chiar rezultatul unei presiuni care a venit în primul rând din partea cetăţenilor din Piaţa Universităţii, a declarat preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

El a arătat însă că cetăţenii din stradă solicită trei obiective: demisia Guvernului, demisia preşedintelui şi organizarea de alegeri anticipate.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, consideră că demisia pe care Băsescu i-a cerut-o lui Boc înseamnă o deschidere a Cutiei Pandorei, adăugând că obiectivul Opoziţiei este de a "reorienta sentimentele anti-sistem ale electoratului, admiţând erori şi imprimând o direcţie de pe care să se poată construi ceva".

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, şeful Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului, apreciază că demisia Cabinetului condus de Emil Boc este "nejustificat de târzie" având în vedere "slaba performanţă în toate acţiunile întreprinse, interne şi externe" atât a premierului, cât şi a Executivului, corelată cu "impopularitatea mai mult decât evidentă în ochii cetăţenilor".

Premierul Emil Boc şi-a dat demisia la presiunea lui Traian Băsescu, deschizând astfel calea către alegerile anticipate, a declarat senatorul Ioan Chelaru, vicepreşedinte al PSD, adăugând că "actuala putere a devenit disperată". El i-a solicitat preşedintelui Traian Băsescu să demareze de urgenţă procedurile pentru desemnarea unui guvern de tehnocraţi care să administreze ţara până la alegerile anticipate, afirmând că aceasta este "singura modalitate prin care România poate ieşi din marasmul în care a fost adusă".

Demisia Guvernului Boc era de aşteptat, pentru că românii cer de multă vreme acest lucru, a spus luni liderul deputaţilor Partidului Social Democrat (PSD) Mircea Duşa. El a adăugat că depunerea mandatului Guvernului Boc este "un pas înainte, care deschide drumul alegerilor anticipate", alegeri pe care Opoziţia le cere de un an şi jumătate.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Toni Greblă, afirmă că era de aşteptat decizia premierului Emil Boc de a demisiona în contextul protestelor din stradă, al grevei parlamentarilor USL şi în contextul "prăbuşirii" în sondaje a PDL şi UDMR. În opinia acestuia, "nemulţumirea generalizată, protestele din stradă, protestul parlamentar al Opoziţiei,(...) duceau la concluzia logică potrivit căreia, mai devreme sau mai târziu, premierul va demisiona".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că demisia Executivului condus de Emil Boc este o victorie a protestatarilor care au cerut "o schimbare majoră" în România şi reprezintă un prim pas către soluţionarea actualei crize politice, arătând că "demisia Guvernului Boc este un fapt bun pentru România,(...), e plecarea celui mai incompetent, mai corupt şi mai mincinos guvern din istoria României de după 1989, e un prim pas către soluţionarea crizei politice şi deschiderea drumului către alegeri anticipate".

Deputatul liberal Victor Paul Dobre, preşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor crede că "din păcate, demisia Guvernului Boc nu rezolvă nimic, singurul lucru bun fiind acela că deschide posibilitatea să ajungem la alegeri anticipate".El a adăugat că "această demisie devenise previzibilă în ultima săptămână".

Şi liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Haşotti, a declarat că decizia premierul Emil Boc de a depune mandatul Guvernului este "singura decizie bună pe care acesta a luat-o". Potrivit liderului liberal, demisia Guvernului Boc reprezintă un pas înainte spre organizarea alegerilor anticipate.

Deputatul PNL Horea Uioreanu consideră că demisia premierului Emil Boc nu este suficientă nici pentru rezolvarea problemelor României, nici pentru rezolvarea crizei politice, el subliniind că e nevoie nu doar de un nou guvern, ci şi de un nou Parlament, care să reflecte voinţa românilor.

Deputatul liberal Radu Stroe a afirmat că USL are "un punct fix în toată ecuaţia asta, alegerile anticipate".Europarlamentarul liberal Norica Nicolai a declarat că decizia premierului de a depune mandatul Guvernului era aşteptată şi este una salutară, pentru că politica de austeritate a domnului Boc a făcut foarte rău României.

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a arătat că decizia lui Boc de a demisiona deschide drumul spre anticipate şi, în acelaşi timp, "o speranţă pentru români că pot să-şi aleagă în foarte scurt timp noii conducători".

Totodată, preşedintele fondator al PC, senatorul Dan Voiculescu, consideră demisia primului ministru Emil Boc "un demers absolut necesar pentru schimbarea actualului regim" şi spune că pentru a răspunde aşteptărilor legitime ale naţiunii şi pentru a asigura o guvernare corectă şi eficientă este nevoie şi de suspendarea şi demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor