Vestea că şeful spionajului românesc e propus premier face înconjurul lumii

Vestea că Mihai Răzvan Ungureanu, şeful SIE, a fost propus de preşedintele Traian Băsescu pentru funcţia de premier a fost transmisă în regim de urgenţă de mass-media internaţionale, unii comentatori estimând că fostul ministru de externe are şanse de a obţine învestitura.
Epoch Times România
07.02.2012

Vestea că Mihai Răzvan Ungureanu, şeful SIE, a fost propus de preşedintele Traian Băsescu pentru funcţia de premier a fost transmisă în regim de urgenţă de mass-media internaţionale, unii comentatori estimând că fostul ministru de externe are şanse de a obţine învestitura.

BBC aminteşte că Mihai Răzvan Ungureanu a obţinut un master la Universitatea Oxford şi a fost ministru de externe în timpul primului mandat al lui Traian Băsescu. Pentru validarea lui Ungureanu în funcţia de şef al executivului este nevoie de aprobarea Parlamentului, iar alegerile legislative, prevăzute în mod normal pentru noiembrie, probabil vor fi devansate în vară, estimează corespondentul BBC.

Europa Liberă aminteşte că numirea lui Ungureanu intervine după ce premierul Emil Boc şi-a dat demisia pentru a "detensiona situaţia socială" din ţară, după săptămâni de proteste antiausteritate.

Ungureanu are acum zece zile la dispoziţie pentru a forma un guvern şi a obţine aprobarea Parlamentului, precizează Europa Liberă.

Radio Olanda anunţă că Traian Băsescu l-a numit pe şeful spionajului în funcţia de prim-ministru, după demisia lui Emil Boc determinată de reacţia străzii la măsurile de austeritate. În vârstă de 43 de ani, Ungureanu a fost nevoit să demisioneze de la şefia MAE în urma unui conflict cu premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, ulterior fiind numit la şefia serviciului de informaţii externe, aminteşte Radio Olanda. Ungureanu, care vorbeşte fluent engleză, franceză şi germană, este profesor de istorie la Universitatea Bucureşti, precizează radioul olandez.

Associated Press informează că şeful spionajului a fost propus prim-ministru la Bucureşti şi scrie, într-un material preluat în special de presa americană, că protestele din România au fost generate şi de sentimentul foarte răspândit în rândul populaţiei că guvernului Boc nu-i păsa de soarta oamenilor obişnuiţi. Agenţia aminteşte că dacă Parlamentul nu aprobă noul executiv în decurs de 60 de zile, vor fi convocate alegeri anticipate şi redă părerea unui comentator român potrivit căruia demisia lui Boc este doar o stratagemă a preşedintelui pentru a spori şansele în alegeri ale PDL. Băsescu, mai spune AP, este criticat pentru stilul conflictual şi îşi manifestă în mod deschis dispreţul faţă de opoziţie. Opoziţia şi jurnaliştii care îl critică susţin că sunt hărţuiţi, dar Băsescu a fost creditat de FMI pentru reformele sale şi pentru încercările de a lupta împotriva corupţiei, notează AP.

Nouvel Observateur sau site-ul elveţian swissinfo preiau o ştire Reuters care anunţă că Traian Băseascu i-a cerut şefului serviciului de informaţii externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, să formeze un nou guvern şi să încerce să obţină votul de încredere al Parlamentului. Potrivit agenţiei, Ungureanu are şanse bune să obţină votul de încredere din partea coaliţiei de centru de la guvernare, care controlează o majoritate parlamentară funcţională.

Sofia News Agency scrie, de asemenea, că unii comentatori internaţionali s-au grăbit să noteze că Ungureanu are şanse să obţină votul de încredere.

DPA aminteşte că Ungureanu este diplomat de carieră şi prezintă contextul demisiei lui Emil Boc, dar şi faptul că premierul demisionar l-a demis în urmă cu câteva zile pe ministrul de externe, Teodor Baconschi. Analiştii spun că demisia lui Boc vizează restabilirea încrederii alegătorilor înainte de alegerile parlamentare, notează agenţia germană de ştiri.

"România are deja un nou prim-ministru", titrează L'Express. Publicaţia franceză scrie că Traian Băsescu nu a mai aşteptat şi s-a grăbit să-l numească pe şeful serviciilor de informaţii externe în locul lui Emil Boc, premierul alungat de furia străzii. "Reformele vor continua, plus-valoarea pe care o aduc constă în capacitatea mea de a fi un bun administrator", a asigurat Mihai Ungureanu imediat după nominalizare.

Mihai Ungureanu, care a spus că este conştient de "contextul delicat" în care îşi asumă această funcţie, a anunţat că va începe încă de marţi dimineaţa discuţii cu partidele din coaliţie pentru a forma rapid un guvern, notează L'Express.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor