Liderii USL i-au spus şefului statului că nu renunţă la varianta alegerilor anticipate
Liderii Uniunii Social Liberale i-au transmis luni preşedintelui Traian Băsescu, la consultările de la Palatul Cotroceni, că nu renunţă la varianta alegerilor anticipate şi, de aceea, nu vor vota nicio variantă de nou guvern în Parlament.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a calificat discuţiile cu şeful statului ca fiind o întâlnire scurtă, “destul de clară”, în care liderii Opoziţiei i-au comunicat acestuia că, din punctul lor de vedere, cea mai bună, mai sănătoasă rezolvare a crizei politice ar fi ca, “după pasul făcut de Emil Boc, şi preşedintele să demisioneze”.
“Dar sigur aceasta este o decizie pe care o ia sau nu o ia. Domnia sa a spus că nu demisionează tocmai acum când a demisionat domnul Boc, adică pe aceeaşi teorie a stabilităţii. Dacă tot nu consideră normal să demisioneze, am discutat cum vedem noi chestiunea soluţionării crizei politice pe dimensiunea guvernamentală. Am vorbit foarte clar, este opţiunea noastră pentru soluţia alegerilor anticipate, soluţie democratică, aplicată în toate ţările democratice în momente de criză, soluţie în favoarea căreia s-au pronunţat cea mai mare parte, dacă nu toţi oamenii care protestează de bună vreme, dar şi foarte mulţi analişti, politologi, comentatori ai situaţiei politice din România. E o soluţie din punctul nostru de vedere mai puţin costisitoare, cea mai solidă, care conferă următorului guvern prestigiul, forţa, legitimitatea unui vot popular proaspăt, recent şi, ca atare, asta este soluţia pe care mergem şi nu pe altă construcţie sau combinatorică”, a subliniat liderul PNL.
Liderii USL i-au mai spus şefului statului că, dacă nu e hotărât să demisioneze din funcţie şi participă conform prerogativelor constituţionale la încercarea de a soluţiona această criză, va trebui prin poziţionarea sa să le spună “dacă acţionează în sensul în care o mare parte a societăţii româneşti le cere tuturor politicienilor să acţioneze”, respectiv în sensul alegerilor anticipate “măcar pentru Parlament” sau dacă “va folosi în continuare aceeaşi coaliţie majoritară care la momentul demisiei lui Emil Boc şi-a declarat falimentul din punct de vedere politic şi moral”.
“Punctul de vedere al preşedintelui, prezentat nouă în esenţă, este că nu avem timp de anticipate - care înseamnă instabilitate, care înseamnă o anumită durată şi că trebuie să caute imediat şi să găsească imediat o majoritate parlamentară pentru un guvern. L-am asigurat că noi nu intrăm în aceste combinaţii care au născut diferitele guverne Boc, uite unde am ajuns, l-am asigurat că votul nostru va fi întotdeauna în conformitate cu ceea ce am anunţat, şi anume alegeri anticipate. Nu vom vota cu alte cuvinte niciun guvern care ni s-ar propune pentru o construcţie care de fapt să câştige timp în detrimentul României, în detrimentul cetăţenilor săi, pentru actuala construcţie a coaliţiei de la putere, şi această poziţie rămâne una cât se poate de clară. Nu s-a propus altceva din parte preşedintelui şi nu este din partea noastră altceva acceptat”, a mai spus liderul USL.
Şi pentru preşedintele PSD, Victor Ponta, copreşedinte al USL, întâlnirea cu şeful statului a fost una scurtă, “strict formală şi protocolară”, în care liderii Opoziţiei au reluat o explicaţie referitoare la anul 2012.
“Anul 2012 este un an extrem de greu şi de dificil pentru România şi pentru toată Europa, un an cu mari ameninţări politice, cu mari provocări sociale. Şi o ţară ca România, care are astăzi în mod oficial o criză politică suprapusă peste criza economică, are nevoie de rezolvarea crizei politice cât mai rapid. În măsura în care propunerea noastră, şi asta i-am explicat preşedintelui, ar fi fost sau va fi acceptată, ar însemna pe înţelesul tuturor românilor că în luna iunie românii ar avea un nou Parlament, un nou guvern ales, legitimat prin votul lor, autorităţi locale reînvestite prin votul oamenilor şi, din luna iunie, cu stabilitatea şi cu legitimitatea dată de vot, să luăm toate măsurile care se impun pentru ca România să nu eşueze în această perioadă extrem de grea. Acest 2012 cu un guvern al unei coaliţii din ce în ce mai fragile, cu alegeri locale în luna iunie cu alegeri parlamentare la sfârşitul anului, cu negocieri politice poate până în 2013, înseamnă un an pierdut pentru noi ca ţară, înseamnă un an cu instabilitate şi cu foarte foarte multe consecinţe negative pentru noi toţi. Decizia aparţine din păcate preşedintelui României”, a spus Victor Ponta.
În opinia acestuia, “o decizie responsabilă în interesul nu al Opoziţiei sau al Puterii, ci în interesul României” ar fi ca în luna iunie “să se termine ceea ce ţine de bătălia politică” şi să existe Parlament şi aleşi locali legitimaţi de către votul oamenilor “şi nu de către combinaţii între partide sau între diverse facţiuni din Parlament”.